EnerjiManşet

Korkulan aşama!: Reaktör 3’te sızıntı

0

Japonya Hükümet Sözcüsü Yukio Edano Fukuşima 1 Nükleer Santrali’nin 3 numaralı reaktöründe muhafaza kazanının delinmiş olabileceğini açıkladı . Saat 08:30 (TSİ:01:30) itibarıyla reaktörden buhar sızdığı açıklanıyor. 3 numaralı reaktör, sızıntısının son derece  kirletici ve tehlikeli olduğu bilinen plütonyum da içeren MOX (plütonyum uranyum-oksid karışımı) yakıtla yüklü.

Japonya Nükleer ve Sanayi Güvenlik Ajansı, tesiste radyasyon seviyesinin 10:40’ta (TSİ:03:40) kısa bir süre için saatte 10 mili Sievert’e (mSv) yükseldiğini 30 dakika sonra 2.7 mSv’e düştüğünü belirtti.  10 mSv insan için ölümcül bir doz, 5 mSv ani sağlık sorunlarına sebep olabiliyor, doğal radyasyon ise 0.0003 mSv civarında seyrediyor. Ancak kurum, bunun soğutma çalışmaları süren 2 numaralı reaktörden yayılan radyoaktif maddelerden de olabileceğini söyledi.

Daha önce açıklandığı gibi heliköpterle su taşıyarak hasarlı 3 numaralı reaktörü soğutma girişiminin ise iptal edildiği açıklandı. Açık Radyo’da konuşan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, taşıma suyla reaktörlerin soğuması için gereken miktarın sağlanamayacağını söylüyor.

Bu arada, Fukuşima’daki kazalara müdahale eden reaktör personeli geri çekildi. Geride kalan 50 işçi ve mühendis kahraman ilan edildi. Bu işçi ve mühendisler yoğun radyasyona maruz kaldıkları için ölüme mahkûmlar. Sosyal paylaşım ağları Facebook ve Twitter’da teşekkür ve destek kampanyaları yürütülüyor, ancak sosyal medya üzerinden alınan haber resmi kanallarca doğrulanmış değil.

Ayni kurum, dün gece yangın çıkan ve bir patlamadan sonra atmosfere açık kalan 4 numaralı reaktör binasındaki yüksek dereceli radyoaktif atık havuzu içindeki yakıt çubuklarının tekrar kritik bir reaksiyona girmesini engellemek için helikopterle borik asit yaymayı düşünüyor. Bu havuza soğutmaya devam ve yakıt çubuklarının atmosfere temasını engellemek için nasıl su verileceği hâlâ çözülebilmiş değil. Santralin sahibi Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) çubukların tekrar kritik bir reaksiyona girme ihtimalinin devam ettiğini açıklıyor.

TEPCO ayni santralde bulunan ve depremden beri soğutma krizi yaşayan 1 numaralı reaktörde çekirdek erimesinin %70, 2 numaralı reaktörde %33’3 ulaştığını açıklıyor. Daha önce2 numaralı reaktörde de bir izale sorunu yaşandığı açıklanmış, şimdiki açıklamalarda burada da kazanın delinmiş olabileeği ifade ediliyor.

Fransız nükleer güvenlik ajansı, Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü gibi kurumlar bu kazanın artık hiçbir şekilde 1-7 skalasında ilk açıklandığı gibi 4 olarak görülemeyeceğini, ‘6- ciddi kaza’  olduğunu açıklıyorlar.  Bu değerlendirme, çevreye ve insanlara zararı dokunacak ciddi radyasyon yayımı olan, uzun süreli tedbirler gerektirecek kaza  anlamına geliyor. Kazanın skalanın son aşaması olan 7’ye çıkmasından korkulurken, Hayrettin Kılıç bu kadar fazla kazanın iç içe yaşandığı, bu derece fazla nükleer materyal içeren bir kazanın Çernobil’in tesirinden çok daha büyük tesiri olacağı ve skala dışı kalacak kadar büyük olacağından endişeli.

(Yeşil Gazete, NHK, Kyodo News, Açık Radyo)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.