EnerjiManşet

Fukuşima Türkiye’yi yine korkuyla uyandırdı

0
bu çatıların üçü artık yerinde yok ve kazaların sonunun gelmediği Fukuşima'da sızıntı riski yüksek

Flaş: Bu sabah yangın çıkan 4 numaralı reaktör binasındaki yüksek dereceli atık havuzu kaynıyor olabilir. Tehlikeli sızıntı ve su azalırsa ciddi tehlike riski var.

Flaş: Japonya Hükümet Sözcüsü radyasyon uyarısı açıkladı..  3üncü reaktör yakınlarında saatte 400 milli Sievert ölçülüyor. 500 milli Sievert ani sağlık sorunları için yeterli doz. (10:22, TSİ:05:22)

 

Bu sabah 06:10 (TSİ: 01:10)’da Fukuşima 1 Nükleer Santrali 2 numaralı reaktörde bir patlama sesi duyuldu.  Raporlara göre bu patlama reaktör kazanının içinde bulunduğu, radyoaktif materyalin dışarıya sızmasını engelleyen kademe olan havuza (suppression pool) zarar vermiş olabilir ve artık çok ciddi radyasyon sızıntısı tehlikesi var.

Reaktörün içindeki yakıt çubukları sadece yarıya kadar suyun dışında ve burada çekirdek erimesi tehlikesi devam ediyor.

Diğer taraftan, deprem anında çalışmayan 4 numaralı reaktör binasında da bir

bu çatıların üçü artık yerinde yok ve kazaların sonunun gelmediği Fukuşima'da sızıntı riski yüksek

yangın çıktı ve bu binanın da çatısının artık yerinde olmadığı açıklanıyor. Saatler sonra yangının söndürüldüğü açıklandı. Uzmanlar bu yangını soğutulamayan atık havuzuna ve buradan yayılan hidrojene bağlıyor.  Tesiste radyoaktivete’nin yerel saatle 7 civarında 8217 mikro Sievert (.008 Sievert)olarak ölçüldüğü bildiriliyor.  Daha geç saatlerde ise radyasyon uyarısı açıklandı, zira  3üncü reaktör yakınlarında saatte 400 milli Sievert (.4 Sievert) ölçüldü. Bu oran akyuvarlara zarar verebilir. Doğal radyasyon .0003 Sievert, .5 Sievert ise ani sağlık sorunları için yeterli doz. Ancak kazada esas risk radyoaktif madde sızıntısı. Japonya’nın farklı yerlerinde Sezyum ve İyot izotopları tespit ediliyor.

Radyasyon sızıntısı tehlikesi üzerine 20 km yarı çapındaki tahliye alanının tamamen boşaltılmasını isteniyor, 20-30 kilometre arasındaki alanda da 131.000 insana evlerinde ve ofislerinde içeride durması söyleniyor. Tahliye edilen insan sayısı 210.000’i buluyor. Santraldeki kazanın seyrine göre hükümet daha öte tedbirler açıklayabileceğini ima ediyor.

(Yeşil Gazete, NHK, Kyodo News)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.