Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Gaziemir Aydın Mahallesi’nde nükleer ve kimyasal atıklar için eylemler başlıyor

0
Toplantıya farklı yaşlardan 80'e yakın mahalleli katıldı. Foto: YeşilGazete

Arslan Kurşun Fabrikasındaki radyasyon bulaşıklı ve kimyasal atıkların temizlenmesi ve halkın sağlığının korunması talepleri ile yola çıkan Aydın Mahallesi sakinleri, geçen hafta YSGP İzmir İl Örgütü ve aktivistleri ile gerçekleşen etkinlikte eylemlilik kararları aldı, çevre mahalle muhtarlarına çağrı yaptı.

 

Toplantı, Aydın Mahallesi muhtarının kahvesinde gerçekleşti. Foto: Şeyhdavut Asığ

21 Kasım Perşembe akşamı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) İzmir İl Örgütü ve aktivistlerinin çağrısı ile Aydın Mahallesi Muhtar’ın Kahvesinde film gösterimi ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Arslan Kurşun Fabrikası’ ndaki nükleer ve kimyasal atıklardan doğrudan etkilenen mahalle sakinlerinden yaklaşık 80 kişi katıldı. Katılımcıların arasında çevre mahallelerin muhtarları da vardı.

Etkinlikte, atıklarla ilgili yapılan suç duyuruları ve hukuki süreç, atıkların halk sağlığı üzerine etkileri ve eylemlilik önerileri sunuldu, “Çernobil” belgeseli gösterimi yapıldı. Sunum ve film gösterimi sırasında mahalle sakinleri kendi deneyimlerini, gözlemlerini ve taleplerini dile getirdiler. Mahalleliler, yapılan suç duyurularına müdahil olmaya ve savcı dava açana kadar düzenli etkinlikler gerçekleştirmeye karar verdiler.

Ayrıca mahalle muhtarı Ali Merd, elinden gelen bütün desteği vereceğini, ulaşım işlerini üstleneceğini bildirdi.

 

Toplantıya farklı yaşlardan 80'e yakın mahalleli katıldı. Foto: Şeyhdavut Asığ

Mahalle sakinlerinin talepleri

Mahalle sakinlerine göre, Çevre Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından fabrika sahiplerine kesilen rekor cezanın mahallelinin sağlık durumlarını iyileştirme ve fabrika alanının acilen temizlenmesine faydası yok. Toplantıya katılanların talepleri ise şöyle:

  1. Mahallede yaşayan herkesin sağlık taramasından geçirilmesi,
  2. Radyasyon ve kimyasal atıkların, sağlıkları üzerine etkilerinin belirlenmesi,
  3. İşçi-işsiz herkesin sağlık hizmetleri alacağının garantilenmesi,
  4. Acilen fabrika alanının güvenli ve temiz hale getirilerek, kamuya park/bahçe olarak kazandırılması,

 

Toplantıdan somut talepler çıktı. Foto: Şeyhdavut Asığ

Diğer mahallelere de çağrı var

Yaklaşık bir senedir bu konuda çalışma yapan mahalle sakinleri, diğer mahallelerin de örgütlenmesi gerektiğini ve sonuç alabilmek için hep birlikte hareket etmek gerektiğini vurguladı. Ayrıca, etkinliğe konuk olarak gelen çevre mahalle muhtarları ile sözleşilerek etkinliğin tekrarlanmasına ve duyurular yapılmasına karar verildi.

Buna göre 28 Kasım Perşembe akşam 19:30‘da, sunum ve film gösterimi etkinliği Peker Mahallesi Kahvesi‘nde tekrarlanacak. Yapılması planlanan eylemlerin ortaklaştırılması için, zaman ve yer konusunda bu etkinlikten sonra, mahalleler arası ortak karar verilecek ve ortak duyuru yapılacak.

 

Kadınlar mahalleye sahip çıkıyor

Yapılan etkinlikte katılımcıların büyük kısmı kadınlardı. Daha önce de suç duyurusu ve basın açıklaması etkinliklerine katılan kadınlar, fabrika bahçesi temizlenene ve sağlık talepleri gerçekleşene kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade etti.

 

 

Toplantıda kadınların ağırlığı yüksek. Foto: Şeyhdavut Asığ

 

Gaziemir’de ne olmuştu?

Gaziemir Aydın Mahallesi’ndeki Aslan Kurşun fabrikasında yıllardır radyoaktif ve kimyasal atıkların bulunduğu 2013 Bahar aylarında ortaya çıkmıştı. Radikal gazetesinden Serkan Ocak’ın ortaya çıkardığı haber, hem İzmir yerelinde hem de Türkiye çapında büyük tepkiye neden olmaya devam ediyor. Konu hakkında Yeşil Gazete yazarlarından Güneş Akçay’ın Mayıs 2013 tarihli yazısı şuradan okunabilir.

 

Özel Haber: Güneş Akçay

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.