DünyaManşet

Ve sivil toplum delegeleri kendi haline bıraktı: Kirletenler konuşuyor, biz çıkıp gidiyoruz

0

Varşova – Sivil toplum örgütleri Varşova iklim zirvesini topluca terk etti. İklim zirveleri tarihinde sivil toplum örgütleri bu düzeyde büyük bir tepkiyi ilk kez gösteriyor.

Bugün TR saatiyle 14:30’da giriş katında bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri yaptıkları basın açıklamasıyla bugüne dek sabırla izledikleri zirvede hükümet temsilcilerinin konuşmaktan başka bir şey yapmadıklarını, bu nedenle zirveyi terk ederek ülkelerine dönmeye karar verdiklerini, gelecek yılki zirveye kadar insanları mobilize etmeye çalışacaklarını söyledi.

Sivil toplum örgütleri bu kararlarının uluslararası iklim politikalarını kendi haline bırakmak anlamına gelmediğini, gelecek sene çok daha güçlü olarak geri döneceklerini vurguladılar.

Sivil toplum örgütlerinin ortak basın açıklaması özetle şöyle:

“Yeter artık!

Filipinler’de Haiyan tayfunundan ve dünyanın her yerinde iklim değişikliğinden zarar gören bütün insanlarla dayanışma içinde olduğumuzu söylemiştik. Bu dayanışmamız bizi COP 19 zirvesi hakkında gerçekleri söylemeye mecbur bırakıyor.

Gerçekte sürdürülebilir bir geleceğe geçiş yolunda önemli bir adım olması gereken Varşova İklim Zirvesi, sonuçta hiçbir şeyin çıkmayacağı bir yola girmiştir. Gerçekte pek çok zengin ülkenin burada yaptığı tek şey, eğer iklim değişikliği sorununu çözmek istiyorsak çok önemli bir çok taraflı süreç olan UNFCCC’nin altını oymaktır.

Aynı zamanda Kömür ve İklim Zirvesi düzenlenmesine sahne olan Varşova Konferansı, dünya yurttaşlarının değil, büyük şirketlerin çıkarlarını ön plana koyuyor. Konferans salonunun her yerinde afişleri asılı büyük ve kirletici şirketlerin sponsorluğuyla yapılıyor. Ve kömür ve kaya gazı endüstrisinin etkisi altındaki Polonya’nın başkanlığında düzenleniyor. (…)

Bu hafta finans bakanlarının ellerinde gerçek anlamda finansa dair hiçbir şey olmadan geldiklerini ve gelişmiş ülkeler bir mekanizma kurulmasını istemedikleri için kayıp ve zarar mekanizmasının kurulamadığına tanıklık ettik. (…)

Biz sivil toplum örgütleri olarak buraya, iyi niyetle müzakere etmeye gelmiş bakanlarla ve delegasyonlarla birlikte çalışmaya hazır olarak geldik. Ama gelişmiş ülkeler Varşova Konferansı’na hiçbir şey vermemek üzere gelmişler. Pek çok gelişmekte olan ülke  hükümeti de mücadele ediyor, ancak halklarının ihtiyaç ve haklarını savunmayı başaramıyorlar.  Ülkeler böyle davranmaya devam ederlerse önümüzdeki iki gün dünyanın ihtiyaç duyduğu kararların alınması mümkün olmayacak.

Bu nedenle yeryüzünün dört bir yanındaki halkları ve insanları temsil eden sivil toplum örgütleri ve hareketler olarak, zamanımımız en iyi şejilde kullanmak için Varşova İklim Zirvesin’nden gönüllü olarak çekilmeye karar verdik. Bunun yerine kendi ülkelerimizde insanların mobilize olması ve hükümetlerimizin iklim için ciddi bir şekilde harekete geçmesi için çalışacağız. Ülkelerimizde ve küresel düzeyde gıda ve enerji sistemlerimizi dönüştürmek ve bu bozuk ekonomik sistemi herkese iş ve geçim imkanı sağlayacak sürdürülebilir ve düşük karbonlu bir şekilde yeniden inşa etmek için çalışacağız. Ve herkesin bu vizyon için çalışması için baskımızı sürdüreceğiz.

Varşova iklim zirvesini terk ederken, hükümetlerimizin böyle bir baskı yapmadan dünyanın ihtiyacı olan şeyi yapacağına güvenilemeyeceğini görüyoruz. Lima’ya, halkımızın sesini taşıyarak ve hükümetlerimizi sürdürülebilir ve adil bir gelecek vizyonu için sorumlu tutarak geri döneceğiz.

Aksyon Klima Pilipinas,  ActionAid, Bolivian Platform on Climate Change,  Construyendo Puentes (Latin America), Friends of the Earth (Europe), Greenpeace, Ibon International, International Trade Union Confederation, LDC Watch, Oxfam International, Pan African Climate Justice Alliance, Peoples’ Movement on Climate Change (Philippines), WWF

Eyleme katılan çevre örgütlerinden Friends of the Earth Internatonal başkanı Jagoda Munic basın açıklamasında, “Kirleticiler ve şirketler boş konuşmalarıyla bu zirveye egemen oldular, biz de bu durumu protesto etmek için zirveyi terk etmeye karar verdik. Kirletenler konuşuyor, biz çıkıp gidiyoruz” dedi.

Basın açıklamasında konuşan Greenpeace International direktörü Kumi Naidoo ise dünya hükümetlerinin iklim mücadelesine ihanet içinde olduklarını ve bu duruma seyrci kalmayacaklarını belirtti.

WWF’den Samantha Smith ise şöyle konuştu:

“Hükümetlerin bu müzakereleri ciddiye almaması nedeniyle bu eylemi yapmaya mecbur bırakıldık. İklim değişikliğiyle ilgili BM sürecinden ayrılmıyoruz, sadece en kirletici sanayilerin çıkarlarını dünya yurttaşlarının çıkarlarının önüne koyan bu konferansı terk ediyoruz. ”

Kanada Yeşiller Partisi lideri Elizabeth May ise Yeşiller tarafından düzenlenen basın toplantısında bunun çok önemli bir gelişme olduğunu, yıllardır iklim zirvelerine katıldığını ve ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını söyledi.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.