Doğa MücadelesiManşet

Direnen kazanıyor: Gerze termik belasından kurtuldu

0

Sinop Gerze’de uzun süredir tartışma konusu olan termik santral projesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı olumsuz görüş verince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da veto etti. Gerzeliler 5 yıllık mücadeleleri sonrası gelen kutlu haberin ardından kutlamalara başladı.

Anadolu Grubu’nun hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nu 4. kez şirkete iade eden Bakanlık, hem proje sahası içinde hem de yakın çevrede orman alanı bulunması nedeniyle ÇED sürecinin yeniden başlatılmasını uygun görmedi. 100 dönüm orman arazisi içerisinde yer alan proje, 4. kez bu sebeple geri iade ediliyor; ancak bu son karardan sonra sürecin artık devam etmeyeceği ön görülüyor.

Gerze Halkı 5 yıldır direniyor

Gerze halkı Anadolu Grubu’nun kömürlü termik santral planına karşı 5 yıldır direniyor, iki buçuk yıldır da santral sahası önünde nöbet tutuyordu. Tuttukları nöbetle iş makinelerinin sahaya girmesini engelleyen Gerzeliler, hukuksal mücadelelerine de 5 yıldır devam ediyor. Gerze direnişi, Amerika’nın en önemli çevre kuruluşlarından Sierra Club tarafından 2012 yılının en başarılı direnişlerinden biri seçilmişti.

Gerze’de Termik İstemiyoruz diyen 150bin kişi imza verdi

http://www.youtube.com/watch?v=zzLtZtgQPEc

Gerze’deki Termik Santrali yapmak isteyen Anadolu Grubuna ait Anadolu Efes Basketbol takımının reklam filmini Gerze halkı kendilerine uyarlamış. Anadolu Grubu’nun halkla ilişkiler hamlesi bu manevra ile tersine dönmüştü.

Gerze halkının yanısıra Greenpeace Akdeniz’in www.kimkorkar.org sitesi üzerinden yürüttüğü  kampanyaya 150 bine yakın insan imzalarıyla destek verdi. Greenpeace ayrıca konuyla ilgili olarak son 2 yılda biri Anadolu Grubu’nun İstanbul’daki binasında, diğer de Bozdoğan Kemeri’nde olmak üzere iki büyük eylem gerçekleştirmişti.

Aksoğan, “Gerze’deki direnişin en önemli özelliği, 7’den 70’e herkesin yılmadan mücadele etmesi”

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan konuyla ilgili olarak “Aldığımız haber, hem Gerze halkı, hem Türkiye’nin dört bir yanındaki sayısız yerel mücadele, hem de tüm Türkiye adına mutluluk verici. Gerze’deki direnişin en önemli özelliği, 7’den 70’e herkesin aynı kararlılıkla 5 senedir yılmadan mücadele etmeleri. Sadece yaşam alanlarını savunduklarını için haklarında onlarca dava açılmıştı. Tüm bunlara rağmen, yaşadıkları toprakları korumak adına sürdürdükleri kararlı mücadeleyi sonunda kazandılar. Proje yapılması planlanan sahanın 100 dönümü orman arazisi. ÇED raporunun iade edilmesinin sebebi de bu sahada ithal kömüre dayalı bir santral kurulamayacak olması. Anadolu Grubu, artık Gerze halkının istemediği ve orman arazisini yok edecek bu santral için tekrar süreç başlatmamalı ve enerji yatırımlarını temiz enerji kaynaklarına yönlendirmeli.

Bu daha başlangıç, Mücadeleye devam

Türkiye’nin farklı yerlerinde halen 80’nin üzerinde kömürlü termik santral planı var. Bu kararın, diğer projelerin ÇED raporu değerlendirmelerine de örnek olmasını diliyoruz. Çünkü, temiz kömürlü termik santral diye bir şey yok ve nerede olursa olsun halk sağlığını ve iklimi tehdit ediyor.”

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.