Kitap

Chomsky’den “Nükleer Savaş ve Çevre Felaketi”, Engdahl’dan “Ölüm Tohumları”

0

“Dünya çok vahim bir çevre felaketine doğru sürükleniyor.”

Yaşadığımız yüzyılın en önemli entelektüellerinden, dilbilimci, filozof, tarihçi, mantıkçı, aktivist, siyasi eleştirmen ve yazar Noam Chomsky ve sanatçı ve yazar LarayPolk 2010-2012 yıllarında yaptıkları söyleşileri derledikleri bu kitapta (orjinal adı Nuclear War and Environmental Catastrophe)  okurlarla paylaşıyor.

Chomsky söyleşilerin konusunu“Türümüzün hayatta kalması açısından iki temel sorun var – nükleer savaş ve çevresel felaket” olarak tanımlıyor ve İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kesiştikleri noktalardan bahsediyor. Nükleer saldırı sadece bir eylem sonucunda yaşanabilirken, çevresel felaketin kısmi tanımında insanoğlunun sebep olduğu iklim değişikliği karşısında kasti eylemsizlik var. Gerçekleri inkar etmek denklemin sadece yüzde ellisi. Diğer etkenler, karbon rezervlerinin ekstraksiyonunda kullanılan uç teknikler, biyo-yakıt uğruna yok edilen tarım alanları, baraj inşaatları ve karbon sekestrasyonu için esas olan ormanları yok edilmesi.

Chomsky’nin günümüzde yaşanan nükleer savaş tehditlerini de ele aldığı bu söyleşiler kitabı, bir uyarı niteliği taşımanın yanı sıra, bu denli önemli konulara nükte, mizah ve cesaretimiz kırılmadan nasıl değinebileceğimizi de gösteren ve mutlaka okunması gereken bir derleme.

Nükleer Savaş ve Çevre Felaketi
Noam Chomsky, LarayPolk
Çevirmen: Melda Elif Keskin
İnkılap Kitabevi, Çevre Dizisi
İstanbul, 2013

 

“Petrolde olduğu gibi “GDO Tarım Projesi” de bir Anglo-Amerikan küresel planıdır.”

İktisatçı, araştırmacı gazeteci ve yazar F. William Engdahl kitabına “Küçük bir sosyo-politik elit zümre tarafından 2. Dünya Savaşın sonrasında Washington’da ele alınmış bir proje ile ilgilidir. […] Aynı zamanda bir avuç insanın savaş sonrası tüm kaynaklara ve güce sahip oluşunun da hikayesidir” cümleleriyle başlıyor.

İlk adımları 1930’ların başlarında atılan küresel gıdayı kontrol etme planı, savaşın ardından başta Rockefeller ailesi olmak üzere tarım sektöründe başlatılan “yeşil devrim” ile güçlenerek petro-kimyasal gübre, petrol ve enerji ürünlerine bağımlığı arttırdı. Engdahl’a göre günümüzde gıdada genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) tarım projeleri ile küresel hakimiyet  kurma çabaları ise bu “yeşil devrim”in doğal bir uzantısı.

Henry Kissinger’in “Petrolü kontrol edersen ulusları kontrol edersin, yiyeceği kontrol edersen insanları kontrol edersin” sözlerine vurgu yapan yazar, Nixon, Kissinger, Reagan, George Bush gibi politikacılar ile Rockefeller, Monsanto, Cargyll ve diğer birçok çokuluslu şirket arasındaki çıkar ilişkilerini detaylı olarak ele alıyor. Kendilerini tohum ve biyoteknoloji şirketi gibi gösteren ama esasında kimyasal madde şirketleri olan Monsanto, Dupont, Dow gibi devlerin geçmişlerine de değinenEngdahl, bu şirketlerin ABD hükümetleri ve bazı uluslararası örgütlerle işbirliği yaparak, Brezilya, Arjantin, Irak, Hindistan ve diğer birçok ülkeyi nasıl kobay olarak kullandıklarını detaylı olarak anlatıyor.

Engdahl’in bu kitabı GDO konusuna ilgi duyan okurların yanı sıra, küresel politika ve ekonomi ile ilgilenenler için de önemli bir kaynak kitap.

Ölüm Tohumları: Genetik Bilimin Arkasındaki Karanlık Oyunlar
F.William Engdahl
Çevirmen: Özgün Şulekoğlu
Bilim + Gönül Yayınları
Nisan 2009

 

Derleyen: Ayşe Bereket

 

 

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.