Doğa MücadelesiManşet

Ağaç katliamı Hacettepe Üniversitesi’ne sıçradı, 1 haftada 17 ağaç kesildi

0

Hacettepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü genişletme çalışmaları sırasında 10 yıllık ağaçlar rasgele bir biçimde kesildi.

Hacettepe Üniversite’sinin yaz aylarında inşaat sahasına dönmesine alışkın öğrenciler,  oturdukları Beytepe Kampüsü çimlerine aniden giren kepçelerin ağaçları işaretleme yapılmadan ve yaşlarına bakmadan devirmesi ile karşılaştı.

‘’Ağaçları ;öğrencilerin düşündüğünden daha çok düşünüyoruz.’’

Hafta başında ağaçların kesildiğini gören öğrenciler ve öğretim görevlileri, inşaatı durdurmak ve bilgi almak için Genel Sekreterlik ile görüştüler.  Yapılan açıklamada ise gelen tepkiler sonucu projenin değiştirildiği ve alanda herhangi bir ağaç kesimin yapılmayacağını gerekirse ağaçların taşınacağı belirtildi. Ayrıca yetkililer ağaçları öğrencilerin düşündüklerinden daha çok düşündüklerini kaydetti.

Fakat Salı günü devam eden ağaç kesimlerinden sonra durumun rektörlüğün aktardığından daha boyutlu olduğu görüldü. İnşaat firmasının elemanları 10 küçük Huş ağacı(Betulacae) , 4 tane 20 yaş üzeri Çam ağacı, 3 tane 10 yaş üzeri meyve ağacı keserek inşaata başladı.

Taşımak yerine kesmek…

Ağaçları taşımak yerine rasgele, hiçbir işaretleme olmadan tamamen çalışanların insafına bırakılan kesimi fotoğraflamak isteyen, öğrenciler müteahhit ve işçilerin hakaret ve saldırılarına maruz kaldılar.

Kaçak kesim sonrası açığa çıkan kökler üzerine toprak kapatılarak gizlenmeye çalışıldı. Ayrıca yine kökünden sökülen ağaçlardan sonra oluşan çukurlar kumla kapatıldığı görüldü.

Ağaç kesimini durdurmak ve konu hakkında bilgi almak isteyen öğrencilere müteahhit ve işçiler engel olmaya çalıştı

Kesim sonrası öğrenciler tepkili.

Duyarlı öğrenciler, ve öğretim görevlileri rektörün geldiği ilk günden beri Beytepe’nin doğasına ve hayvanlarına sahip çıkma sözünün nereye gittiğini, Hacettepe de kesimlerden önce bilgi alınabilecek Biyoloji, Çevre Mühendisliği gibi bölümleri olmasına rağmen neden  ekoloji ve doğa üzerinde bir çalışma yapılmadan önce bölümlerin bilgisine başvurulmadığını sordular.

Hacettepe Üniversitesi’nde bu şekilde devam eden 3 büyük inşaat var


Öğrenciler yeni Hukuk Fakültesi binası, Konservatuar binası ve Kongre Merkezi binası çevresinde devam eden inşaatların aynı şekilde hiçbir koruma tedbiri olmadan sürdürüldüğünü  Hacettepe’nin küçük bir Türkiye kopyası şeklinde inşaat furyasına tutulup doğanın korunması için hiçbir adım atmadığını söylediler.

Haber ve Fotoğraflar: Serhat Ertuğrul

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.