Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Tortum’da devran değişti, şimdi mahkemeye çıkma sırası Hes’çi şirket çalışanlarında

0

Erzurum’un Tortum ilçesi Ödük Vadisi Bağbaşı beldesinde yaşayanlar yılardır başlarındaki HES belasını atmak için mücadele halindeler. Yarın sabah 09:00’da ise HES’çi şirket için çalışanlara karşı savcılık tarafından açılan davanın ilk duruşması görülecek. Yani Tortum’da devran tersine döndü, bundan sonra HES ile kendi servetlerine servet katarken doğayı katletmekten çekinmeyen tüm işletme sahiplerinin düşünmesi gerekiyor.


paylaşmak için tklynz / click for to share

Tortum’daki HES hareketinin davasını üstlenen avukatlardan Eşber Yağmurdereli ile Yeşil Gazete için görüştük ve kendisinden bu yeni süreç hakkındaki düşüncelerini okurlarımız için paylaşmasını istedik.

Yağmurdereli, “Savcı, Kaymakam ve Vali hakkında da dava açmak istedi ama İçişleri Bakanlığı izin vermedi”

Şu anda yarınki duruşma için Tortum’da bulunan Yağmurdereli, bu duruşmanın çok önemli olduğunu çünkü ilk kez HES karşıtları ya da bölge halkının yerine doğrudan HES’çi şirket çalışanlarının yargılanacağını belirtiyor.

Avukat Eşber Yağmurdereli, Tortum Savcılığı’nın bölgede HES olması durumunda yaşanacak doğa tahribatı hakkında hazırlanan raporları inceledikten sonra hem HES’çi şirket aleyhine hem de kamu adına yürütmeden sorumlu Kaymakam ve Vali aleyhine dava açmak istediğini ancak İçişleri Bakanlığı’nın mülki amirler için dava açılmasına müsaaede etmediğinin altını çiziyor.

Eşber Yağmurdereli

Bugüne kadar gelinen durum hakkında da bilgi veren Yağmurdereli, Bağbaşı beldesinde yaşayan halkın sindirilmeye çalışıldığını, halen 500 kadar köylünün 3’er 5’er yıllık tutuklama talepleriyle yargılandığı davaların sürdüğünü ifade ederek, köylülerin aleyhine açılan davanın bir sonraki duruşmasının ise 20 Eylül’de görüleceğini, bu duruşmada da nihai kararın verilmesinin beklendiğini sözlerine ekliyor.

Tortum Savcılığı’nın HES’çi şirket çalışanları hakkında hazırladığı iddianamede, bölge hakkında daha önce bilimsel heyetlerce yapılan raporlara atıf yapılıyor; HES inşa ederken çıkan hafriyatın meracılık yapılan alanlara boşaltılarak bu bölgelerde doğayı tamamı ile tahrip ettiği ve bir yandan da köyün içme suyunu kirlettiği vurgulanıyor. Avukat Eşber Yağmurdereli, çevre suçu işleyen şirketlerin yarınki duruşmadan sonra yeni davalar ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Haber: Alper Tolga Akkuş / #anavarrza

Editör: Sinem Demir

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.