Yazarlar

Referandum olmalı mı olmamalı mı? / Ozan Zeybek

0
Ozan Sezai Zeybek

Referandum olmalı mı olmamalı mı hikayesi şimdilik kenarda dursun. Referandum olmasına itiraz edenler ve referanduma hodri meydan diyenler arasında bir yarılma olacak. Anayasa değişikliğindeki evetçiler-hayırcılar, yetmez ama’cılar tartışması neydi hatırlayın. Bu bile AKP’nin safları açma stratejisinin bir parçası bana göre. Şu ana kadar muhalefetin fay hatları üzerinden pek başarılı bir politika yürüttüler zaten.

Biriken enerjiyi azaltmanın en iyi yollarından biri, karşıdakine bir yumak atıp aklını almak: Kampanyalar, forumlar, tartışmalar, kimlerin oy vermesi gerektiği üstüne sınırlar, proje önerileri… Olmasın mı? Olsun. Ama bu arada Trakya’da üç termik santral yapımına başlandı, biz referandurum kazanımıyla uğraşırken kuzeyde 2 milyon ağaç kesilecek, birkaç yüz HES daha bitirilecek. Amaçları diğer süreçleri zahmetsiz sürdürmek.

Denebilir ki referandum olmasa da bunlar olacak; ama gene de itirazların yönünü değiştirmenin bir yolu bu referandum. Conflict resolution derslerinde bunları okutuyorlar. Doğrudan iktidarı hedef alan, radikalleşme eğilimi taşıyan bir süreç nasıl yönetilir?

Referandum kazanılır mı kaybedilir mi bilmem ama (AKP’ye) evet karşısında kendi iç tartışmalarında bölünen bir hayır cephesi yaratmak AKP’nin en iyi bildiği iş. Ben sanırım daha cüretli olunabileceğini düşünüyorum. Bize sunulan bu ilk öneriyi sahiplenmek (hem de kanunsuzluğu ört bas etmeye yarayacak, meşrulaştıracak bir öneri) bana doğru gelmedi.

Ayrıca Türkiye’deki pek çok direniş İstanbullu referandum yapsın diye olmadı, değil mi? Bence bu bir hayli önemli. Kaç senedir bir sebeple biber gazı yiyen, farklı kesimlerden o kadar çok insan var ki… Referandum polis şiddetini atlıyor, ülkenin geri kalanını atlıyor, hak talebine neden biber gazı atılır gibi en basit bir soruyu bile atlıyor.

paylaşmak için tklynz / click for to share

Ozan Sezai Zeybek

 

Sezai Ozan Zeybek

ozanoyunbozan.blogspot.com/

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.