Doğa MücadelesiManşet

ÇED muafiyetinin yasalaşmaması için imza kampanyası

0

Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanıp Meclis’e sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na gizlenen bir madde ile Danıştay’ca defalarca iptal edilen ÇED muafiyeti yasallaştırılmaya çalışılıyor. 17 Mayıs Cuma günü yasanın ilk 8 maddesi onaylandı. ÇED muafiyeti getiren 11. madde ise 20 Mayıs Pazartesi günü saat 14:00’da TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eş sözcüsü Sevil Turan, doğayı geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip edecek projelerin halkın söz sahibi olmaksızın hayata geçirilmesi anlamına gelen bu düzenlemenein yasalaşmaması için Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlattı. İki günde binbeşyüz doğa korumacının imza attığı kampanya mecliste grubu bulunan tüm partilerin başkan vekilleri ile Çevre Komisyonunu oluşturan tüm milletvekillerini muhatap alıyor.

Türkiye, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile 1993 yılında ÇED Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle tanıştı. Son yıllarda da siyasi iktidarların uyguladığı ekonomik politikaların sonucu olarak var olan koruma hukuku ortadan kaldırılıyor, bu arada ÇED Yönetmeliğinde de istisnalar kaide haline getirilmeye çalışılıyor.

ÇED muafiyeti yasalaşırsa hükümet halkın ve tabiatın karşılaşacağı doğa tahribatına bakmaksızın 3. Köprü, Ilısu Barajı ve nükleer santraller gibi projeleri hayata geçirme imkanına sahip olacak

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) yaşam alanlarımızı koruyabilmenin şu anda yegane yolu olarak görünüyor. AKP hükümeti ÇED muafiyeti getirerek yaşam alanlarımnıza, suyumuza, doğamıza, hayatımıza engel tanımadan müdahale etmek amacında.

ÇED muafiyetinin yasalaşmaması için sen de imza kampanyasına katılmak istiyorsan buradan destek verebilirsin

TBMM önünde eylem

TBMM Genel Kurulu’nda bugün saat 14:oo’de oylanacak torba yasa öncesinde Yeşiller ve Sol Gelecek Ankara İl Örgütü bugün ÇED muafiyetinin yasalaşmaması için bir protesto eylemi düzenliyor.

“TBMM Önüne Gidiyoruz: Torbaya Gizlenen Doğa Yıkımı Tasarısı Geri Çekilsin” çağrısı ile düzenlenen eylem TBMM Dikmen Kapısı önünde saat 12:30’da gerçekleşecek

Yeşiller/Sol’dan basın açıklaması, “Hiçbir Faaliyet ÇED’den ve Halkın Katılımından Muaf Tutulamaz”


Yeşiller ve Sol Gelecek 17 Mayıs Cuma günü, yasanın ilk 8 maddesinin oylanmasının hemen ardından bir basın açıklaması ile ÇED’e getirilmeye çalışılan muafiyetin yasalaşmaması için gereken her türlü tedbirin parti tarafından alınacağını açıklamıştı.

Parti genel eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif Ali Cangı’nın imzası ile yayınlanan basın açıklamasının tam metnine buradan ulaşmak mümkün.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.