Medya-İnternet

Pardus’a itiraz var!

0

 

Yeşil Gazete’de dün, açık kaynak kodlu Pardus işletim sisteminin 2013 sürümünün TÜBİTAK tarafından yapılan bir açıklamayla kamuya sunulduğunu, ve bununla birlikte, kamu kurumlarında açık kod/özgür yazılımlara geçişin de başladığını, FATİH projesi kapsamında dağıtılan akıllı tabletlere de Pardus işletim sisteminin yükleneceğini haber olarak vermiştik.

Twitter üzerinden Yeşil Gazete’ye ulaşan Pardus projesi gönüllüleri ve özgür yazılım savunuculuğu yapan gruplar ise haberimize tepki gösterdi.

Bu birey ve grupların bloglarında, TÜBİTAK tarafından sunulan “Pardus 2013” sürümünün yıllardır devam eden ve rafa kaldırılmaya çalışılan “gerçek” Pardus projesiyle hiç bir ilgisinin olmadığı, kamu kurumlarında kullanılacağı bildirilen işletim sisteminin, bu tür özgür işletim sistemlerinin üstüne inşa edildiği kaynaklardan biri olan Linux temelli Debian işletim sisteminin amatörce Türkçe’ye çevrilmiş bir versiyonu olmaktan öteye geçmediği vurgulanıyor.

Pardusadokunma gibi bloglar üzerinden seslerini duyuran Pardus severler, TÜBİTAK’ta yıllar boyunca emek vererek Pardus’u geliştirmiş ekibin 1 yıl önce işten çıkarıldığını ve yerine getirilen ekiple “farklı bir yöntemle” Pardus’un geliştirileceğinin açıklandığını belirterek, “Bu 1 yılın sonunda Debian’ın kötü bir çevirisinin üzerine Pardus logoları konarak karşımıza ‘Pardus 2013’ diye çıkılıyor” yorumları yapıyor.

Pardus projesinde önce stajyer olarak yer alan, ardından tam zamanlı çalışan olarak devam eden ve 2011’deki “değişikliklerin” ardından ekipten ayrılan bilgisayar mühendisi Ozan Çağlayan, kişisel web blogunda yazdığı “Benim Pardus hikayem” yazısında, geçtiğimiz gün açıklanan Pardus 2013 hakkında şu yorumu yapıyor: “Tübitak ekibi ve o zamanki gönüllü arkadaşlarımız olarak bizlerin geliştirdikleri Pardus dağıtımı, 2011 ve Kurumsal 2 sürümleriyle yaşamını noktalamıştır. Etrafta dolaşan, uğruna yeni internet siteleri tasarlanan, Fatih Projesi’nde 400bin akıllı tahtaya yükleneceği söylenen “şey” adı değiştirilmiş bir Debian’dan başka bir şey değildir.”

TÜBİTAK’ın Pardus projesiyle ilgili gittiği “değişikliklerle” ilgili olarak, CHP Milletvekili Umut Oran da Ocak ayında bir soru önergesi vermişti. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde, “Pardus ekibi neden dağıtıldı?” ve “Pardus neden FATİH projesinde kullanılmıyor?” soruları sorulmuştu.

Yeşil Gazete olarak Pardos severlere “kamunun Pardus ve/veya özgür yazılımlara geçme kararını” nasıl değerlendirdiklerini sormak için ulaşmaya çalıştıysak da bu haberin yazıldığı saatlerde henüz başarılı olamadık.

 

(Yeşil Gazete)


You may also like

Comments

Comments are closed.