ManşetMedya-İnternet

Pardus 2013 geldi, kamuya ve akıllı tahtalara da yerleşti

0

Sonradan gelen önnot: Bu habere özgür yazılım camiasından ciddi itirazlar geldi. İtirazları incelediğimizde haklı olduğunu gördük ve bunun üzerine şu haberi yaptık.

İlke olarak yayınladığımız bir haberi kaldırmıyoruz, haliyle bu da burada kalacak.  Ancak “meselenin iç yüzü” için söz konusu haberimizi okuyabilirsiniz.

***

Türkiye’li bir ekipçe geliştirilen açık kaynak kodlu özgür işletim sistemi Pardus’un 2013 sürümü sunuldu.

Pardus 2013, TÜBİTAK tarafından düzenlenen bir basın toplantısında tanıtıldı.

Kamu ve özel sektör başta olmak üzere 7’den 77’ye herkes için tasarlanan Pardus 2013’le birlikte kamu sektöründe Pardus’a geçişin başladığı da bildiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, İSKİ, SGK gibi önemli kamu kuruluş ve kurumlarında Pardus’a geçişin kolaylaştırılması için haftaiçi 09-18 saatleri arasında çalışacak olan “Pardus Danışma Hattı'”nın kurulduğu da gelen bilgiler arasında.

Bunun yanısıra, özgür bir işletim sistemi olan Pardus’un FATİH projesi dahilinde 85 bin akıllı tahtaya yüklendiği, proje kapsamındaki toplam 550.000 akıllı tahtada da Pardus kullanılacağı bilgisi basın toplantısında paylaşıldı.

 

“Kararlı” bir sürüm olan Pardus, kamu kurumları, KOBİ’ler ve bireysel kullanıcılara hitap ediyor

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yürütülen Pardus projesi, kamu kurumlarıyla yakın çalışma ortamı oluşturulması amacıyla geçen yıl Ankara’daki TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesine taşındı. Kamu kurumları ve KOBİ’lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncel ve güvenli tutulan, düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi hedefleyen ULAKBİM, Pardus 2013 sürümünü tamamladı.

ULAKBİM’in Bilkent’teki binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücel Altunbaşak, 32 ve 64 bit mimarilerde paylaşılan kararlı sürümün kamu kurumları ve KOBİ’lere hitap ettiğini açıkladı. Ev kullanıcıları içinde yazılım deposunda ihtiyaçlara cevap verebilecek çok sayıda yazılım bulunduğunu belirten Prof. Altunbaşak, ev kullanıcılarının kurumsal sürüm üzerine istedikleri uygulamaları ekleyerek özelleşmiş işletim sistemine sahip olabileceklerini kaydetti.

Toplantıda konuşan Altunbaşak, “Milli Savunma Bakanlığı yerel ağında 9 bin 500 kullanıcılı sistem Pardus’a taşındı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi merkez ve çevre ofislerinde şu an için bin 500 bilgisayarın göçü tamamlandı. Yılsonuna kadar bu rakamın 3 bin 500 olması hedefleniyor. Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı geniş alan ağında yer alan yaklaşık 4 bin bilgisayarlık sistem ile analiz çalışmalarının başlatıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) bu yıl içinde Pardus’a geçiş başlayacak. Adalet Bakanlığı için de test ve uyarlama çalışmaları sürerken, TÜRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanıma sunulmak üzere özel bir sürüm çalışması devam ediyor” dedi.

 

550 bin akıllı tahtada Pardus kullanılacak

FATİH Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahta üzerinde Pardus İşletim Sistemi’nin yer aldığını hatırlatan Prof. Altunbaşak, ilerleyen tarihlerde dağıtımı planlanan 550 bin akıllı tahtada Pardus’un kullanılacağını dile getirdi. Akıllı tahtaların yazılımsal yönetimi amacıyla uzaktan yönetim ve günce (Log) takibi konularında yazılım geliştirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile eş güdümlü çalışmalar kapsamında geliştirilen tüm uygulama ve içeriklerin Pardus üzerinde problemsiz çalıştığını belirtti.

 

 

Linux tabanlı biz “özgür” işletim sistemi olan Pardus’la ilgili tartışmalar yakın zamana kadar devam ediyordu. Sosyal medyada ve çeşitli bloglarda, Pardus’un “geleceği” ve TÜBİTAK’ın Pardus’a yeterince destek olmaması hakkında paylaşılan endişeler, FATİH projesi kapsamında Pardus yerine kapalı kaynak kodlu Microsoft Windows işletim sistemleri kullanılabileceği korkusuyla birlikte dile getiriliyordu.

Pardus 2013’ün kullanıma açılması ve TÜBİTAK tarafından “kamu sektöründe özgür yazılıma geçiliyor” açıklamalarının özgürlükçü bilişim dünyasında sevinçle karşılandığı belirtiliyor.

“Özgür” yazılımlar, Windows gibi kapalı kaynak kodlu yazılım ve işletim sistemlerinin aksine, tüm kaynak kodlarını sürekli olarak kamuya açık tutuyor ve bu haliyle “bilginin özgürlüğü” ilkesine sadık kalıyor. Dünyanın dört bir yanından bilgisayar uzmanları ve yazılımcılar tarafından kolektif biçimde, gönüllü olarak geliştirilen bu yazılımlar, istendiği gibi değiştirilerek amaçlara uygun biçimde kullanılabiliyor. Bu işletim sistemleri, açık olmaları nedeniyle güvenlik açıkları hızla kapaılabilen, dolayısıyla çok daha güvenli olarak nitelendirilen yazılımlar.

Pardus da, açık kaynak kodlu Linux sisteminin Türkiye’deki kamu sektörü ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarına uygun olarak değiştirilmiş halleri.

Pardus’un 2013 sürümünü edinmek için Pardus Portalı ziyaret edilebilir.

 

(Yeşil Gazete)

 


 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.