İklim KriziManşet

Kuraklaşan iklim ishal salgınlarını arttıracak!

0

Virginia Tech Üniversitesi Doğal Kaynaklar ve Çevre Bölümü’nün yaptığı araştırmanın bulguları oldukça çarpıcı. Araştırmacılar, ishal salgınları benzer hastalıklar ile kuraklık arasında, şaşırtıcı bir doğrudan ilişki buldular.

Uluslararası Çevre ve Halk Sağlığı Dergisi’nde çıkan makalesinde, Güney Afrika ülkesi Botswana’da, son 30 yıllık verileri inceleyen, Kathleen Alexander ve ekibi;, ishal salgınlarının en yüksek göründüğü ayların, en sıcak ve kurak yıllar olduğunu buldular.

Araştırmaya göre “İklim Değişikliği; Botswana ve benzer ülkelerde, ishallerin halk sağlığı üzerindeki tehtidini arttıracak”

Afrika ülkelerinde halk sağlığı kayıtları, çok az tutuluyor. Bu yüzden, iklim değişikliğinin halk sağlığına dair etkilerinin nasıl olacağına dair bölgede yapılan çok az araştırma var. Bu araştırma,  kuraklık ve yüksek sıcaklıkla, ishal gibi ölümcül ve çok tehlikeli olan hastalıklarının doğrudan ilişkili olduğunu göstermesi bakımından çok önemli.

Dünya Ticaret Örğütü’nün verilerine göre, ishal hastalığı, beş yaş altı çocukların ölümüne neden olan, en yaygın ikinci hastalık.

Araştırmada aynı zamanda, sürpriz bir bulgu daha varr.

Araştırmacılar, iklim değişikliği ile ishal salgınları arasında bir bağlantı bulmuş durumda. Ama, beklemedikleri bir bulguya daha ulaştılar. Bir çok uzman, kirli su kaynaklarını, ishalin yayılmasının en temel sebebi olarak gösteriyor. Hatta, Dünya Sağlık Örğütü “İshal en çok, kirlenmiş gıda ve su kaynaklarından dolayı yayılmaktadır. Tüm dünya2da, yaklaşık 1 milyar insanın temiz suya erişmekte sıkıntı çekiyor, 2.5 milyon insanın ise temel hıfzısıhha hizmetlerine erişimi bulunmuyor” diyor.

Ancak araştırmacılar  göre bulguları, su kaynaklarının, göz önünde bulundurulması gereken birçok etmenden sadece biri olduğunu gösteriyor:

“İklim değişikliği ile artacak olan sıcaklık ve azalacak olan nem oranı; bölgede kurak dönem ishal hastaları vakalarını arttıracakken, yağışlı ve yüksek nemli sezonlarda ise ishal vakalarında azalma olacaktır.”

Veriler, Botswana’da kurak sezonda görülen ishal vakası sayısının yağışlı sezonda görülenden yüzde %20 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Daha önce kurak sezonlarda ishal vakalarında artışın beklenmediğini ileten araştırmacılar, iklim değişikliği ile ishal salgınlarının yayılmasına neden olan, sinekler gibi diğer etmenlerin yoğunluğunun artacağını ve ishal vakalarında artış olacağını belirtiyorlar. Yani, kirli su kaynaklı olmayan ishal vakalarında, iklim değişikliği ile artış görülecek.

 

Haber: Devin Bahçeci

(ClimateNewsNetwork, Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.