Kültür-SanatManşet

Dünya Tiyatrolar Günü Evrensel Bildirgesi Dario Fo’dan

0

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından başlatılan Dünya Tiyatrolar Günü’nde pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalar kapsamında gerçekleşecek.

Dünyaca ünlü İtalyan oyun yazarı Dario Fo

Dünya Tiyatrolar Günü’nün en önemli etkinliklerden birisi de, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirge.

2013 yılı için evrensel bildirgeyi dünyaca ünlü italyan oyun yazarı Dario Fo kaleme aldı. Fo’nun kaleme aldığı Dünya Tiyatrolar Günü Evrensel Bildirgesi’ni 25 farklı ülkeden ve dilden tiyatro sanatına emek vermiş insan kendi dillerinde okuyarak bildirgenin gerçek manada evrensel olmasına katkıda bulundular.

Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute)’nin youtube kanalına Dario Fo’nun bildirgesinin 25 farklı ülkede, 25 farklı dilde okuyan sanatçıların videooları da yüklenmiş durumda. Fo’nun bildirgesinin türkçesini seslendiren ise tiyatro sanatçısı Ayşe Emel Mesci oldu.

Dario Fo’nun mesajının kürtçesini ise Tiyatro Avesta’dan Aydın Orak okudu.

Mesajın ermenicesini de İstanbul’da tiyatro sanatçısı Bercuhi Berberyan okudu.

Fo’nun bildirgesinde tiyatronun yaşadığı kriz gündeme getiriliyor. Tiyatronun iktidara karşı halkı bilinçlendirme, muhalefeti yükseltme özelliğinin günümüzde etkisini kaybettiğini belirten Dario Fo, rönesans italyasında iktidar sahiplerinin Comediante’yi köşeye sıkıştırmak için çok çaba sarfettiklerini aktarıyor. Tiyatroyu o dönemde izleyen geniş halk kitlelerinin günümüzde ortada olmamasının iktidarın da işini kolaylaştırdığının altını çiziyor Dario Fo.

ITI’nin youtube kanalında yer alan Dario Fo’nun kaleme aldığı “Dünya Tiyatrolar Günü Evrensel Bildirgesi”nin tüm versiyonlarını buradan takip edebilirsiniz.

Tüm tiyatro emekçilerinin ve tiyatroseverlerin Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlarız.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.