EkolojiManşet

Dev kazakla enerji tasarrufu

0

Green Prophet’te Tafline Laylin imzasıyla yayınlanan haber-yorumu, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Gizem Hasırcıoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Enerji tasarrufu konusunda kendini sorumlu hisseden Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ülkelerinde değişik çözümler görülebiliyor. Fas ve Cezayir ile birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri güneş enerjisine geçerken Ürdün talep ve arz arasında artan uçurumu dengelemek için killi şist petrol rezervlerini kullanıyor.

Fakat Türkiye konuyu başka bir açıdan ele aldı. Hükümet enerji kaynakları kapasitesini yükseltmek yerine ulusal bir enerji tasarrufu kampanyası başlattı. Bu devasa kazak ise kampanyanın odak noktasına dikkat çekiyor.

 

 

Enerji tasarrufu kampanyasının bir parçası olarak İstanbul Bayrampaşa Belediyesi dünyanın en büyük kazağını ördürdü ve bu kazakla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Yaklaşık 500 kg iplikten 90 işçiyle 1 ayda üretilen kazak (Ç.N. belediyenin sitesinde 30 işçi 45 gün bilgisi var), 18 metre boyunda ve 45metre eninde belediye binasının ön cephesinde sergileniyor. Ön bedeninde dikey çizgiler olan kazağın göğsünde ve kolunda birer tane olmak üzere iki Türk bayrağı yer alıyor.

Hükümet stratejisinin bir parçası olan bu girişim evlerde kazak giyerek ve kombilerin ısı derecesini düşürerek her yıl 2 milyar dolara kadar enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

Bayrampaşa Belediyesi bu kazak için Kanada’da 9 Şubat’ta kutlanan- biraz garip- Ulusal Kazak Giyme Günü’nden (National Sweater Day) ilham almış. Bu gün, ortak bir hedefe ulaşmaya çalışan insanların o hedefe ulaşmak için sıra dışı şeyler yapabileceğini göstermek üzere kurgulanmış.

Ve bu nihayetinde fosil yakıt ihtiyacını ve sera gazlarını azaltmak için uygulanabilecek basit ve düşük teknoloji gerektiren anlamlı bir yöntem.

 

(ÇN: WWF Kanada, her yıl 7 Şubat’ta iklim değişikliğine karşı uyarıp enerji tasarrufu konusunda farkındalık yaratma amacıyla kazak giymeye davet ediyor. Ulusal Kazak Giyme Günü ilhamını ise 1979 Petrol Krizi sonrası o dönemde ABD başkanı olan Jimmy Carter’ın izlediği politikadan ilham alıyor. Carter petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için uyguladığı tasarruf programları kapsamında insanları kazak giymeye çağırmış ve Beyaz Saray’ın termostat ısı derecesini 2 derece düşürerek örnek olmaya çalışmıştı. )

***

Konuyla ilgili bir blog yazısı için tıklayınız

***

Yeşil Gazete için çeviren: Gizem Hasırcıoğlu

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(GreenProphet.com, Yeşil Gazete)


More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.