Kültür-Sanat

Aslı Erdoğan’dan yardım çağrısı

0
Yazar Aslı Erdoğan yumurtalık kanseri teşhisi için Graz'daki bir hastanede bulunduğu sırada kendisini kapının önünde buldu

Ünlü yazar Aslı Erdoğan ile ilgili Timetürk’te yayınlanan haber tüm edebiyat camiasında şaşkınlık yarattı. Fransa’da Lire Dergisi tarafından “Geleceğin 50 Yazarı” arasında gösterilen, eserleri birçok dile çevrilen Aslı Erdoğan yardım çağrısında aldığı bir edebiyat bursu vesilesi ile bulunduğu Avusturya’nın Graz şehrinde acil bir sağlık sorunu nedeni ile hastaneye kaldırıldığını, ardından da tedavi edilmeksizin kapı önüne konulduğunu belirtiyordu.

Yazar Aslı Erdoğan yumurtalık kanseri teşhisi için Graz'daki bir hastanede bulunduğu sırada kendisini kapının önünde buldu

Ünlü yazarın yardım çağrısı üzerine Aslı Erdoğan’ın dost ve arkadaşları bir mail zinciri oluşturarak harekete geçti. Bir grup hemen Graz’a hareket ederken, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere farklı bakanlıklardan yardım istendi.

Aslı Erdoğan yardım çağrısı mailinde şunları yazdı:

“Durum çok ciddi. Cuma günü yumurtalık kanseri olup olamadığımı öğreneceğim. Ama daha büyük bir olasılıkla acilen alınması gereken bir fissur söz konusu. Buradaki doktorlar korkunç davrandılar, kanamalı halimle kapının önüne koydular. Uyuşturucusuz biyopsi almaktan tutun da yarı baygın halimle bir saat bekletmeye dek her şeyi yaşadım. Acilen doğru dürüst tedavi edilebileceğim bir şehre, beni dinleyecek doktorlara ihtiyacım var. Viyana en yakın seçenek. Yolculuk yapabilirsem, İstanbul’a dönmek istiyorum ama sınırda derdimi anlatamamaktan korkuyorum. Gerçekten simdi dayanışmaya ihtiyacım var. Yani dönme kararı verirsem, birkaç gün içinde bu kararı vermeliyim, neler olabilir, kim destek olabilir?”

Sağlık Bakanlığının olaya el koyması için imza kampanyası

Aslı Erdoğan’nın bu çağrısı üzerine harekete geçen arkadaşları change.org üzerinden bir imza kampanyası da başlattı. Sağlık Bakanlığı’na hitaben , “Sağlık Bakanlığı, yazar Aslı Erdoğan’a yardım etsin” talebi ile başlatılan imza kampanyasına buradan katılmak mümkün.

Aslı Erdoğan kimdir?

1997’de Deutsche Welle’in düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. “Tahta kuşlar” adlı kitabı, dokuz dile çevrildi. “Mucizevi Mandarin” Fransa’da Actes Sud tarafından basıldı. “Kırmızı Pelerinli Kent” romanı Norveç Gyldendal Yayınları’nın Marg -omurilik- Serisi’ne seçildi. Kitabın Fransızca baskısı yine Actes Sud tarafından yapıldı. Romanın Bulgarca, Almanca, İngilizce ve Yunanca baskıları hazırlanıyor. Uluslararsı basında pek çok övgüyle adını duyuran yazar Lire Dergisince “geleceğin 50 yazarı” arasında gösterildi. “Hayatın Sessizliğinde” adlı şiirsel- düzyazı metni 2005 yılında yayınladı. Kitap, Dünya Yayınlarınca düzenlenen yılın kitabı ödülünü kazandı. “Hayatın Sessizliğinde” metninin bir bölümü Piccolo tiyatrosunda sahnelendi. Ayrıca kitaptan bölümler, dans tiyatrosuna dönüştü. Gazete yazıları ve çeşitli dergilerde çıkan öykülerinin toplandığı iki seçki; “Bir Kez Daha” ve “Bir Delinin Güncesi” adı altında 2006 yılında yayınlandı. Meet bursunu kazanarak, St.Nazere davet edildi. Yurtiçi ve yurt dışı pek çok sergide metinleri yer aldı.

Kitapları:

  • Kabuk Adam 1994
  • Mucizevi Mandarin 1996
  • Kırmızı Pelerinli Kent 1998
  • Hayatın Sessizliğinde 2005
  • Bir Yolculuk Ne Zaman Biter 2000 (Gazete Yazıları)
  • Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler – I)
  • Bir Kez Daha 2006 (Denemeler – II)
  • Taş Bina ve Diğerleri 2009 (Öykü)

(Time Türk, Yeşil Gazete, Wikipedia)

You may also like

Comments

Comments are closed.