GündemHaber HattıSivil Toplum

“1 Mart Gelecek Günü” dünyada ilk Türkiye’de kutlandı

0

Fütüristler Derneği öncülüğünde dünyada ilk kez Türkiye’de kutlanan 1 Mart Gelecek Günü, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirildi.Basının da ilgiyle takip ettiği toplantıyı Yeşil Gazate haber merkezi olarak biz de izledik. BSH, Intel, Kadir Has Üniversitesi ve Unilever’in sponsorluğunda sunuculuğunu/modetörlüğünü Ece Vahapoğlu yaptığı Gelecek Günü’nde dünyanın  önemli fütüristleri bir araya geldi. Teknoloji, toplum, ekonomi ve çevre ekseninde bütüncüllük sağlanarak yaşamın sürdürebilirliğinin sağlanması üzerinde duruldu.

“Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Daha da İleri”

Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin, Danışma Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan ve Onursal Başkanı Alphan Manas ise birlikte gerçekleştirdikleri açılış konuşmasında kitlesel kutlamaların insanların dikkatlerini ve enerjilerini ortak noktaya toplamak için müthiş kuvvetli araçlar olduğunu söyledi. Gelecek Günü’nün tüm dünya insanlarının sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için düşünmesi, üretmesi ve geleceğe odaklanması için tasarlanmış bir kutlama günü olduğunu ifade eden Şahin, Tarhan ve Manas, sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için bu yılın temasını “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Daha da İleri” olarak belirlediklerini söyledi.
Gazeteci – yazar Ece Vahapoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen Gelecek Günü’nde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış video bağlantısı ile katıldı.
İngiltere Manchester Üniversitesi İnovasyon Enstitüsü Kıdemli Araştırmacılarından Doç. Dr. Özcan Sarıtaş ve ekibi tarafından TFD yönetiminin danışmanlığında hazırlanan ve nisan ayında tüm detayları kamuoyuyla paylaşılacak “Türkiye için İnsan 2030 Raporu”nun ilk sonuçları açıklandı. Doç. Dr. Özcan Sarıtaş, tasarılarda teknolojinin tek tartışılan başlık olmadığını, nasıl etki edeceğini; toplumun, ekonominin, çevrenin ve teknolojinin entegre olduğunu söyledi.
Gelecek Günü’nde Ece Vahapoğlu ve Alphan Manas’ın moderatörlüğünde, gazeteci İsmet Berkan, Ufuk Tarhan, Murat Şahin, BSH Kurumsal İletişim Direktörü Burçin Uzunhasan Girit, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, AGT CEO’su Mehmet Söylemez’in katıldığı “Gelecek Paneli” de düzenlendi. Aynı ekrana bakıp farklı programlar seyreden insanları bir araya getiren teknoloji tartışıldı, asosyallik endişesinden aslında fazla sosyallik olduğu konusunda konuşan İsmet Berkan, gelecek ve iklim değişikleri üzerinde durdu. İklim değişikliklerinin kök sebebinin nüfus olduğuna dikkat çekti, bu yüzden insanları hayatta tutacak yöntem bulunması, yöntemlerin temiz su, beslenme ve enerji konusunda yoğunlaşması gerektiğini ifade etti. Panelde, genetiği değiştirilmiş organizmalar, gelecekle ilgili uzgörüler, eğitim, sosyallik de konuşuldu.

“Bu sıkıntıları yeni teknolojiler kullanarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirerek ve global işbirlikleri ile çözebiliriz”

Gelecek Günü’nün ana konuşmacısı Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy C. Mack, dünyanın vazgeçilmez üç kaynağının su, enerji ve gıda olduğunu söyledi. Söz konusu kaynaklara olan talebin inanılmaz hızlı bir şekilde artması nedeniyle iklim değişiklikleri, su, gıda ve enerji sıkıntılarının ortaya çıktığını ifade eden Mack, “Bu sıkıntıları yeni teknolojiler kullanarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirerek ve global işbirlikleri ile çözebiliriz”
Bugün 20 ülkede su ve zirai alan kaynağı konusunda sıkıntı olduğunu ifade eden Mack, yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 36’dan fazla ülkenin bu iki sorunla yüz yüze kalacağını belirtti. Nüfus artış hızı, ilaçlar ve kişisel bakım ürünlerinin su kanallarına karışmasının bu sıkıntıları artırdığını vurgulayan Timothy C. Mack, hızlı bir şekilde filtreleme sistemlerinin oluşturulması ve kirli suların arındırılması gerektiğini anlattı. Son 20 yılda Hindistan ve Çin’de yer altı sularının yılda 1-3 metre arasında azaldığına dikkat çeken Mack,  1980’den beri dünyaya düşen yağmurun da yüzde 15 azaldığını söyledi. Susuzluk nedeniyle 70 yıl içinde Brezilya, Arjantin ve Paraguay’da buğday ve soya üretiminin yüzde 40 düşeceğini dile getiren Timothy C. Mack, 2030 itibariyle dünyadaki yeterince beslenmeyen insan sayısının da iki kat artacağını ifade etti.

“Geleceği hayal etmeden şekillendiremeyiz”

Bugün bulunduğumuz noktaya hep birilerinin hayal ve çabalarının gerçeğe dönüşmesi ile geldiğimizin altını çizen Intel Fütüristi ve Baş Teknoloji Elçisi
Strown, daha iyi bir geleceğe sahip olmak için hayal kurmak, bunun da ötesinde bu hayalleri paylaşmak büyük önem taşıyor.” diye konuştu. 4. boyuta bir de 5. boyut olarak veri boyutu ekleyen Brown, bu boyutu herhangi bir şeyin internette varoluşu olarak ifade etti. 3 boyutlu tarayıcı, yazıcıyla masaüstü üretimin gerçekleşmesinin üretimin yerelleşeceğini  belirtti. Eşyalara digital imza vererek internette paylaşılabileceğini, örneğin boş bir odanın da, arabanın da kaynak olarak bu şekilde kullanılabileceğini, verimliliğin bu yöntemle artacağını aktardı. Teknolojiyi insani boyuta geçirmek için işbirliği yapıldığını, sahip olmaya gerek olmayarak teknoloji sayesinde paylaşımın sağlanacağını kaydetti.

Prof. Dr.Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi olarak  gelecek tasarımını kurgulamak için bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin tek Fütürizm Okulu’nu açtıklarını belirtti. Prof. Dr.  Aydın, geleceği kuracak liderlerin daha yaratıcı, topluma yayılan bilgiyi kurgulayan ve yaratan bireyler olarak yetişmesi için akademik olarak bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Gelecek Günü’ne Özel Sezin Okulu Lise Fütürizm Kulübü öğrencileri, ilkokul-ortaokul tablet  kulübü öğrencileri  katıldı, etkinlik boyunca öğrenciler, farklı sunumlarla etkinliğe katkıda bulundu.

”Mevcut düzeni sürdürme hayaliyle yapılan tasarımların geleceği kurtaramaz”

Toplantı aralarında yaptığımız kısa röportajlarda, izleyicilerin tepkilerini de gözleme olanağı bulduk. Toplantıyı  takip eden yeşil gazete ekibi ile izleyicilerden bazıları kendi aralarında yaptıkları sohbetlerde ”sürdürülebilir kavramının ortaya çıkış sebebinin mevcut düzenin yarattığı ekolojik krizler olduğunun altını çizip, mevcut düzeni sürdürme hayaliyle yapılan tasarımların geleceği kurtaramayacağını” söylediler.

”Gelecek tasarımlarında demokrasiden adaletten katılımdan hiç söz edilmemesine şaşırdık”

” İklim değişikliği dahil olmak üzere ekolojik krizlerin sebebi olarak nüfus artışını gören anlayışa da tepki gösteren bazı izleyiciler gelecek tasarımlarında demokrasiden adaletten katılımdan hiç söz edilmemesine şaşırdıklarını” ifade ettiler. Başka hiç bir konuda olmadığı kadar tüm dünyanın” iklim değişikliğinin sebebinin sanayi devrimi sonrası atmosfere salınan karbondioksit gazı” olduğu konusunda hemfikir olduğunu, konuşmacıların bazılarının bu bilgiden habersizmiş gibi konuşmalarına anlam veremediklerini de dile getirdiler.

Teknonoji odaklı ilginç konu ve tasarımlardan etkilendiklerinden de söz eden izleyiciler, teknolojinin gezegeni kurtaracağına ilişkin yaratılan illuzyonun kendilerini yeterince ikna etmediğini de dile getirdiler.

Haber:Yeşil Gazete-Büşra Akman

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.