Doğa MücadelesiManşet

Onbinlerce kişi Obama’ya seslendi: “Sözünü tut!”

0

ABD tarihinin en büyük iklim eylemi BeyazEv önünde 40 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

“iklim İçin İleri” (forward on climate) sloganı ile, 350.org, Sierra Club ve Hiphop Caucus organizayonları ile biraraya gelen yaklaşık 40 bin kişi BeyazEv’e yürüyerek, başkan Obama’yı verdiği sözü tutması çağrısını yaptı.

Yaklaşık 40 eyaletten ABD’nin başkenti Washington D.C’ye gelen yaklaşık 40.000 kişi, başta Kanada’dan çıkan dünyanın en kirli petrolünü ABD toprakları üzerinden Meksika körfezine taşıyacak olan Keystone XL projesine ve ABD’nin yeni enerji tutkusu haline gelen ama çevreye ve insan sağlığına zararı henüz bilimsel olarak bilinmeyen kayagazı çalışmalarına karşı seslerini yükseltti.

Yürüyüş başlamadan önce yapılan konuşmalarda, Amerikan yerlilerinden, işadamlarına, Sivil toplum temsilcilerinden, iklim aktivistlerine kadar birçok kişi, ABD hükümetini iklim değişikliği konusunda bir an önce harekete geçilmesini istedi.

İklim eylem ağı 350.org’un kurucusu olan Bill McKibben, Keystone XL kumul petrolleri projesine değindiği konuşmasında, “gezegenin en kirli petrolünün ABD’nin gıdasepeti üzerinden Meksika körfezine getirilecek!” uyarısını yaptık yaptıktan sonra, kumul petrollerinin diğer türlerine nazaran 3 kat daha fazla karbon salımına neden olduğunu söyleyerek, bu durumun iklim için bir felaket olacağı vurgusunu yaptı.

BeyazEv’in eski “Yeşil işler” (Green Jobs) danışmanı Van Jones, “Bu durum mirasınız olacaktır, Bay Başkan” diyerek başladığı konuşmasına, karbon salımını azaltacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarının binlerce amerikalıya iş sağlanabileceğinin, aileleri yüksek elektrik faturası derdinden kurtarılmasının ve en önemlisi Amerikalıların ve gelecek jenerasyonlarının sağlığında gerçek bir fark yaratılmasının mümkün olduğunu söyledi.

ABD’in en büyük çevre örgütlerinden biri olan Sierra Club’un genel direktörü Michael Brune, bundan 20 yıl sonra Başkanlık Günü’nde insanların başkanın yükselen deniz seviyesi, rekor kıran kuraklıklar ve olağanüstü hale gelmeye başlayan fırtınalar karşısında ne yaptığını bilmek isteyeceğini söyledikten sonra, Başkan Obama’yı kalemi eline alıp söz verdiği gibi çocuklarının geleceği için iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye çağırdı.

Kanada yerlileri de Washington D.C’deydi. Saik’uz kabilesi şefi Jacqueline Thomas, Amerikan yerlileri ve ABD vatandaşlarını biraraya gelmesine neden olduğu Enbirdge Şirketi’ne şaka yollu teşekkürlerini sunduktan sonra, şirketler gibi milyarlarca dolarlarının olmadığını ama insanların doğa anayı korumaları için gereksinimi olan inanca sahip olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından onbinlerce kişi BeyazEv’e doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, yerlilerin davulları eşliğinde yürürken, gökyüzünde beliren kartal kısa bir süre şaşkınlığa neden oldu.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.