GündemManşet

Washington’da büyük gözaltı

0

Aralarında çok sayıda tanınmış ismin bulunduğu 48 iklim aktivisti Washington’da Beyaz Saray’ın önünde tutuklandı. Tutuklama gerekçesi olarak Beyaz Saray’ın girişini engelleme gösterildi.

Başkan Obama’yı iklim konusunda acilen eyleme geçmeye çağıran bir dizi eylemin dünkü halkasında sivil itaatsizlik yapan  aktivistler esas büyük eylemin 17 Şubat Pazar günü olacağını açıkladılar.

2. Başkanlık dönemi için yemin ederken iklim sorumluluğundan kaçmayacakları konusunda söz veren Obama Salı günü yaptığı geleneksel  Ulus’a Sesleniş konuşmasında da iklim konusuna değinmiş ve Pazar ekonomisi çerçevesinde tedbirler alacaklarını ve yenilenebilir enerjiye yönelerek milyonlarca yeni iş yaratacaklarını söylemişti.

Aktivistler Obama’nın iklim için bir an önce harekete geçmesini ve öncelikle Keystone olarak bilinen Kanada’dan zift kumunu taşımayı hedefleyen boru hattını tümüyle engellemesini talep ediyorlar.

foto : Christine Irvine ( Flicker / Tar Sands Action )

Bugün Beyaz Saray önünde yapılan gösteri sırasında tutuklananlar arasında ABD’nin en eski ve büyük çevre örgütü Sierra Club’un başkanı Michael Brune, 350.org hareketinin kurucusu Bill Mc Kibben, çevre avukatı Robert F. Kennedy Jr ve aktris Daryl Hannah gibi isimler bulunuyor.

Geçen sene  18 Kasım’da onbeş bin civarında aktivist Beyaz Saray’ı kuşatarak Keystone projesini protesto etmişti. Protestolar sırasında 120 kişi gözaltına alınmış, sonuçta proje bir seneliğine ertelenmişti.

Olağanüstü adaletsizliklere karşı sivil itaatsizlik kullanmanın hak olduğunu savunan aktivistler esas büyük eylemin 17 Şubat’ta Washington’da yapılacağını ve bu eylemin tarihin en büyük iklim eylemi olacağını belirtiyorlar.

 

Biz de Yeşil Gazete  olarak bu eylemleri izlemeye devam edeceğiz.

 

Yeşil Gazete

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.