Kültür-SanatManşet

Venedik’te “renkli yaşam” zamanı; karnaval başlıyor

0

İtalya’nın Venedik kenti yine renkli görüntülere sahne olacak. Venedik Karnavalı başlamak üzere. Bu sene 26 Ocak’tan 12 Şubat’a kadar sürecek olan karnavalın teması “Vivi i colori” yani “renkli yaşam”. Bu yılki temada Venedik’in Avrupa’nın ilk kozmopolit şehri olmasından hareket edilerek, her insanın kendi rengine sahip olduğu düşüncesi vurgulanmak isteniyor. 2012 yılının teması tiyatroydu.

Renkli yaşam

Geçmişi çok çok eskilere dayanan Venedik Karnavalı 1268 yılından itibaren resmi olarak kutlanılmaya başlandı. 19. yy’da Napolyon tarafından işgal edilen kentle birlikte uzun süre kesintiye uğrayan karnaval, 1979 yılından beri yeniden yapılmaya başlandı.

Melek uçuşu

Karnaval, kentin ünlü San Marco Meydanı’nda bulunan kuleden bir kadının iplere bağlı olarak kendisini boşluğa bırakmasıyla başlayacak.  ‘Melek Uçuşu‘ denen bu gösterinin eski ismi ise “Türk uçuşu”.  Anlatılana göre, 1500’lü yılların ortalarında Osmanlı’dan gelen bir akrobat, San Marco kulesinden kendi gemisine gerdiği halatın üzerinde yürüyerek bir gösteri sergiler. Daha sonra gelenekleşen bu gösteri Venedik Karnavalı’nın açılış işaretine dönüşür.

Latince “carnem – levare” sözcüğünden gelen karnaval sözcüğü “etten uzak durmak” anlamına gelmektedir. Hristiyan inancında Paskalya öncesi perhizin ilk çarşambası olan “Ash Wednesday”’den bir gün öncesi “Mardi Gras”, “Büyük Salı” veya “Şişman Salı”dır. Etten uzak durulacak perhiz öncesindeki çılgın kutlama böylece karnavala dönüşür. Mardi Gras ise karnavaldaki coşkunun en yüksek olduğu son gündür.

Maskeler

Hıristiyanlık öncesi günlerden miras kalan maskeler Venedik Festivali’nin temel figürü olarak kabul edilmektedir. Bauta, Punchinella ve Arlecchino ise birçok maske arasında en gözde olanlardır. Bauta, siyah şapka ile takılır ve erkeksi bir görünümü vardır. Punchinella ise upuzun ve sarkık burun görünümü ile hemen farkedilir. Arlecchino ise rengârenk ve yamalı görünümüyle jolly joker tadındadır. Karnaval’daki maskelerin ortak özelliği, gizemli, çılgın ve korkutucu olmasıdır. Maskenin anlamı hakkında antropologlar çok farklı görüşler ortaya atmaktdırlar. Bunlardan en önemlileri sosyal sınıf veya statülerden kaynaklanan farkları ortadan kaldırmak, başka türlü olmak, göreceliliği vurgulamak, kendine benzeyişi redderek kişinin sosyal rolünden arınması, uçsuz bucaksız bir özgürlüğün kapılarını açması olarak gösterilmektedir. Maskeler sayesinde herkes eşit olmaktadır.

Karnavalda her sene konfetiler atılır, kostüm yarışmaları yapılır, dev kuklaların başrolde olduğu gösteriler düzenlenir, konserler, bar programları karnaval ruhuna göre biçimlendirilir. Sokaklarda eski düellolar canlandırılır, canlı heykeller dolaştırılır.

Aslında karnavalın merkezi San Marco Meydanı gibi görünse de karnaval her yerdedir. Karnaval günleri şehrin her yerinde ayrı kutlamalar yapılır. Her sokakta, her evde karnaval ruhu yaşatılır.

– Yeşil Gazete –

You may also like

Comments

Comments are closed.