DünyaManşet

Avustralya’da aynı anda 130 orman yangını

0

Avustralya orman yangınlarıyla kavruluyor. Şiddetli rüzgarlar ve aşırı sıcaklar ülkenin güneydoğusunda süren yangınların üzerine adeta körükle gidiyor.

BBC’nin haberine göre halen New South Wales eyaletinde aynı anda süren 130 orman yangını var ve bunların 40’ı henüz kontrol altına alınamadı. Orman yangınları Tasmanya adası ve Victoria eyaletinde de devam ediyor.Yangınların 46 bin hektarlık orman arazisini etkilediği bildiriliyor.

New South Wales’in dört bölgesindeki yangınların seviyesi “felaket” düzeyine yükseltildi. Bu bölgelerde yaşayanların her an tahliye edilebilecek olması anlamına geliyor.

“Bugün çok tehlikeli bir gün” diyen Avustralya Başbakanı Julia Gillard, yurttaşlardan yetkililerin uyarılarını takip etmelerini ve her an evlerini terk etmeye hazır olmalarını istedi.

Orman yangınları iklim değişikliği nedeniyle artan aşırı sıcaklara bağlanıyor. Avustralya Meteoroloji Bürosu‘nun yaptığı açıklamaya göre yeni yılın ilk günlerinde 39 derecenin üzerinde ölçülen sıcaklıklar, sıcaklık rekorlarının ilk kez üst üste 5 gün kırıldığını gösteriyor. New South Wales’de gündüz sıcaklıkları 40 derecenin üzerinde seyrediyor.

Yangınlar ve artan yangın tehlikesi nbedeniyle bütün ormanlar ve milli parklar ziyaretçilere kapatıldı, kampçıların ormanları terk etmesi istendi.

Geçen hafta sonu Tasmanya’daki orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması sonucu 90 ev tahrip olmuştu. Yangından etkilenen Dunalley kasabasında halen 100 kişi kayıp ve arama çalışmaları sürüyor.

Orman yangınlarına da neden olan aşırı sıcaklar iklim değişikliğinin en önemli sonuçları arasında yer alıyor.

BBC ve The Guardian’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.