EnerjiManşet

Amazon ormanları kuraklığın etkisini atlatamıyor

0
2005'de Brezilya'da Amazon ormanlarında çıkan bir yangının havadan görüntüsü

2005'de Brezilya'da Amazon ormanlarında çıkan bir yangının havadan görüntüsü

Güney Amerika’da bulunan dünyanın en büyük yağmur ormanları Amazonlar’ın 2005 yılındaki büyük kuraklığın etkisini hala atlatamadığı bildirildi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 2005’de Amazonlar’da yaşanan kuraklığın etkisi beklenenden çok daha uzun sürüyor. Araştırmanın sonuçları Amazon ormanlarının iklim değişikliğinin etkilerine dayanma kapasitesi konusunda soru işaretleri oluşturuyor.

2005 kuraklığı en çok Amazonlar'ın güney ve batı kesimlerini etkiledi

2005 yılında Amazon yağmur ormanlarında o güne kadar görülen en büyük kuraklık yaşanmıştı. NASA’nın Caltech laboratuarlarında çalışan araştırmacı Sassan Saatchi’nin araştırmasında Amazon ormanlarında kuraklığın etkileri yapraklardaki su içeriği gibi çeşitli parametrelerin ölçülmesiyle takip ediliyor.

Araştırma sonuçlarına göre 2005’de yaşanan kuraklık yağmur ormanlarının daha önce kuraklığa karşı daha dayanıklı olduğu düşünülen 70 milyon hektarlık alanında etkili olmuş ve susuzluk beklenmedik bir biçimde 4 yıl devam etmişti. 2010’da daha da büyük bir kuraklık yaşanmasıyla etkiler arttı.

Araştırmacılar kuraklığın 5-10 yıllık sıklıklarla görülmeye devam etmesi veya sıklığının artması halindeetkilerinin geniş alanlarda kalıcı hale geleceği uyarısı yapıyorlar. Özelikle Amazonların Brezilya sınırları içindeki güney ve batı bölgelerinin son on yıldaki yağış düzensizliğinden daha fazla etkilendiğini bildiren araştırmacılar, bölgenin iklim değişikliğinin Amzonlar’da yarattığı ilk geniş çaplı yıkımın tanığı olabileceğini düşünüyorlar.

Amazon yağmur ormanları iklim bilimciler tarafından iklim değişikliğinin geri dönülmez noktaya gelmesine neden olacak devrilme noktasına götürecek 12 sıcak noktadan biri olarak görülüyor.

Mongabay’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

Proceedings of the National Academy of Sciences 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.