İklim KriziManşet

Cop18’den müjdeli haber. Türkiye bir kez daha “Günün Fosili” seçildi

0

Katar’ın başkenti Doha’da dün başlayan ve 7 Aralık’ta sona erecek olan Birleşmiş Milletler 18. Taraflar Konferansı’nın ikinci gününde, akşam saatlerinde, Türkiye’ye muhteşem bir ödül verildi.

İlk defa 1999 Bonn görüşmelerinde Almanya STK Forumu tarafından verilen ve o zamandan bu yana Uluslarası İklim Eylem Ağı (Climate Action Network-International) tarafından verilen “Günün Fosili” ödülünde bugün Türkiye birinci seçildi.

“Günün Fosili” ödülü, iklime en büyük zararı veren ve BM İklim Müzakereleri’ni en fazla tıkayan, sorumluluk almaktan en fazla kaçan ülkelere verilen “sarkastik” bir ödül. Diğer bir deyişle, iklimi mahveden ülkelere verilen mizahi bir uyarı.

CAN-International tarafından yapılan basın açıklamasında “Türkiye’nin Kömürle Olan Sevdası Gerçek bir Fosil” denildi. Açıklamada Türkiye’nin dünyada kömüre en fazla yatırım yapan 4. ülke olduğuna dikkat çekiliyor ve 1990-2010 yılları arasında Türkiye’nin dünyanın en fazla nispi seragazı salım artışı yaşayan ülke olduğu hatırlatılıyor. Bütün bunların yanısıra, AKP hükümeti tarafından 2012’nin “kömür yılı” ilan edilmesinin üzerine Türkiye’nin bir de iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası fonlardan daha fazla talep ediyor olması karşısında tüm iklim aktivistlerinin şaşkın olduğu gözüküyor. Durumun saçmalığının bunla kalmadığını belirten CAN-International, Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’nin ilk periyodunda hiçbir vaatte bulunmadığını, üstüne üstlük ikinci periyotta da hiçbir vaatte bulunmayacağını açıkladığını belirtiyor.

Bazı uzmanlar ise Türkiye’ye sırf bu konudaki “açıksözlülüğü” için bile ödül verilebileceğini belirtiyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.