ManşetTürkiye

Türkiye’den tek ses, “Savaşa Hayır”

0
Fotoğraf: Gültekin Tetik

Fotoğraf: Gültekin Tetik

AKP’nin MHP desteği ile TBMM’den Suriye’ye dönük saldırı tezkeresini çıkarmasını protesto etmek ve  “Savaşa Hayır” demek isteyenler ülkenin dörtbir yanında  İstanbul, Ankara, Antalya, Antep, Bursa, Çanakkale, Edirne, Mersin, Muğla, İzmir’de sokağa çıktı.

Tüm Türkiye şehirlerinde onbinlerce insanın savaş istemiyoruz çığlığına gerek hükümet gerekse de ana akım medya kulaklarını kapadı. Taksim’de tüm İstiklal Caddesi’ni baştan başa kaplayan savaş karşıtı insan selinden hemen hemen hiçbir medya kuruluşu söz etmedi. Bugün yayınlanan gazetelerin ilk sayfalarından da savaş karşıtı yürüuyüşe dair tek bir satır bile bulmak neredeyse olanaksız.

İstanbul’da ÖDP, TKP, HDK, TMMOB, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası, Eczacılar Odası İstanbul Şubesinin çağrısıyla Taksim’de onbinlerce savaş karşıtı buluştu.

Son yılların en büyük buluşmasına sahne olan eylemde kitle meydana sığmadı. Sık sık “Çıktı Tezkere Meclis gitsin askere”, “Katil ABD İşbirlikçi AKP” sloganları atıldı. Savaşa karşı biraraya gelen binlerce kişi Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması için toplandı.

Çağrıcı kurumlar adına basın açıklamasını Halkevleri İstanbul Şube Başkanı Özge Ozan okudu. AKP’nin Hatay’dan sonra Akçakale’yi de silahlı grupların kol gezdiği bir yer haline getirdiğine dikkat çeken Ozan Akçakale halkını korumak için hiçbir önlem almayan AKP’nin savaş kışkırtıcılığına hız verdiğini söyledi. Sınır kentlerimizde halkın aylardır savaşı ve silahlı grupları istemediğini haykırdığını hatırlatan Ozan AKP’nin savaşı meşrulaştırmak için Alevi ve Kürt düşmanlığına sarıldığını, fiili bir savaşı körüklemek için bahaneler ürettiğini söyledi.

Ankara’da  YKM önünde toplanan kitlenin önü Güvenpark’da polis ve TOMA araçları ile kesildi. Barikata kadar yürüyen kitle uzun bir süre burada bekleyişi sürdürdü. Ancak polis barikatı kaldırmak yerine kitleye gaz bombası ile müdahale etti. Müdahale sonrası GMK Caddesinde yeniden toplanan kitle Kızılay’a yürümek istedi ancak polis gaz bombaları ile kitleye tekrar saldırdı. Çatışmalar ara sokaklarda uzun süre sürdü. 

İzmir’de binlerce savaş karşıtı Konak’ta Eski Sümerbank önünden AKP il binasına yürüdü. Burada ortak açıklamayı TMMOB İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi okudu. Çiftçi, halkın savaş istemediğini vurgulayarak ABD taşeronluğu yapan AKP’yi bu yanlışdan dönmeye davet etti.

Bursa Savaş Karşıtı Platform, TBMM’de  kabul edilen tezkereyi protesto etti. Fomara Meydanı’nda toplanan platform üyeleri ‘Tezkere geri çekilsin, savaşa hayır’ yazılı pankart taşıdı. AKP binası önünde grup adına basın açıklamasını Aslı Evke Yetkin okudu.

Mersin’de savaş karşıtları Taşbina önünde yaptıkları açıklamayla TBMM’de kabul edilen tezkereyi protesto etti. Eylemde açıklama yapan ÖDP İl Başkanı Oktay Canpolat, Suriye’ye yönelik bir müdahaleyi kesinlikle istemediklerini belirterek, “Savaş sorunları çözmüyor” dedi. AKP’nin savaş politikasıyla ülkeyi felakete götürdüğünü ifade eden Canpolat, “Hükümet bu savaş politikasından bir an önce vazgeçmeli” diye konuştu.

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, aralarında yerleşik yaşayan yabancıların da bulunduğu savaş karşıtı 50 kişi tezkerenin geçmesini protesto etti. 19 Mayıs Gençlik Parkı’nda toplanan bir grup, ‘savaşa hayır’ adı altında eylem yaptı. İlçede yerleşik yaşayan İngiliz vatandaşları, kadın ve gençlerden oluşan 50 kişi ellerinde dövizlerle toplandı. ‘ABD emperyalizmini ülkemizde istemiyoruz’ ve ‘savaşa hayır’ sloganı atan grup 15 dakika düdük çaldı.

Çanakkale’de bir grup, Suriye konusundaki tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilmesini protesto etti. AK Parti İl Başkanlığı önüne yürüyüp basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis biber gazı ve su sıkarak müdahale etti.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 



More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.