ManşetTürkiye

KCK davasında antropolog Müge Tuzcuoğlu’na tahliye

0

KCK davası kapsamında 19’u tutuklu 27 kişinin yargılandığı davada antropolog Tuzcuoğlu dahil dokuz kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davası kapsamında yargılanan “Ben Bir Taşım”  kitabının yazarı antropolog Müge Tuzcuoğlu da dahil dokuz kişi tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. BDP Diyarbakır Siyaset Akademisi’ne yönelik operasyonda 8 Mart 2012’de gözaltına alınanların yargılandığı davanın bugünkü durumasında savunmasını yapan sanıklardan tahliye edilenler Ramazan Kızıltepe, Mehmet Çetin, Müge Tuzcuoğlu, Cavidan Yaman, Mehmet Ekici, Mehmet Salih Yalçınkaya ve Türki Gültekin olarak bildirildi. Tahliye kararı çıkan diğer iki kişinin adı henüz öğrenilemedi.

Diyarbakır 6. Ceza Mahkemesi’nde 19’u tutuklu 27 kişinin yargılandığı dava 14 Aralık 2012’ye ertelendi.

Yazar İsmail Beşikçi, 15 Eylül’de Hrant Dink Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada antrpolog Müge Tuzcuoğlu’nun yürüttüğü çalışmalardan ve haksız yere tutuklandığından söz etmişti.

Beşikçi, Müge Tuzcuoğlu için, “Müge, Mart 2012’den beri Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu, Müge ne yaptı? Müge şunu yaptı; köyleri yakılan, yıkılan aileler var ya, Müge onların çocuklarıyla ilgilendi. Sarmaşık Derneği var, Göç-Der var, onlarla ilgilendi. İlgilenmek ne anlama geliyor? İşte faili meçhul cinayetler nasıl gerçekleşir, köyler nasıl yakıldı, yıkıldı, aileler nasıl mağdur oldu. Diyelim köyde toprak da var, su da var, ama siz onlardan yararlanamıyorsunuz, şehirlerin varoşlarında mağdur bir yaşam sürdürüyorsunuz. Halbuki sizin suyunuz da var, toprağınız da var, ağacınız da var, bahçeniz, her şeyiniz var, tapularınız da var örneğin. Ama işte oralarla ilgilenemiyorsunuz, oralara gidemiyorsunuz; diyelim Bursa, diyelim İstanbul, oralarda mağdur bir yaşam sürdürüyorsunuz. İşte Müge Tuzcuoğlu gibi araştırmacılar bu köyleri yakılan yıkılan ailelerin çocuklarıyla ilgilendi, işte Sarmaşık Derneği’nde çalıştı, Göç-Der’de çalıştı. Bunlar devletin, hükümetin hiç istemediği konular, ifade özgürlüğü bunun için kısıtlanıyor, yani gerçeklerin araştırılmasına engel olmak, onların nasıl gerçekleştiğinin, bu operasyonların nasıl gerçekleştiğinin, bütün bunların araştırılmasına engel olmak için, bu konuda bir bilincin oluşmasına engel olmak için ifade özgürlüğü kısıtlanıyor. ‘ şeklinde konuşmuştu.

(Yeşil GazeteBianet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.