DünyaManşet

Bir haylaz çocuk (El Nino) eksikti

0

Japonya Meteoroloji Ajansı Temmuz ayı başında yaptığı El Nino (haylaz çocuk) olarak bilinen iklim olayının bu yaz ortaya çıkabileceği uyarısından sonra dün artık El Nino şartlarının oluştuğunu bildirdi. El Nino, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından da ‘neredeyse kesin’ olarak doğrulandı. Ajansın ekvatoryel pasifikteki hava gözlemlerine dayanan bulgularına göre El Nino durumu kış aylarına kadar devam edecek. Ekvatoryel Pasifikteki deniz yüzeyi sıcaklıklarının artmasıyla ortaya çıkan ve 4 ila 12 yılda bir görülen El Nino iklim olayı yağış ve fırtına düzenini değiştiriyor.

Japonya’dan gelen açıklama, rekor kuraklıklar nedeniyle artan gıda fiyatlarının daha da yükselmesi endişesini de beraberinde getirdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, geçtiğimiz hafta dünyanın 2008’dekine benzer bir gıda krizinin eşiğinde olduğu açıklamasını yapmıştı. Kuraklık nedeniyle ABD’de mısır fiyatları son iki ayda %60 arttı. Güney Amerika’da ise soya fasulyesi mahsulü ciddi şekilde azaldı. Doğrudan insan gıdası olarak pek kullanılmayan bu ekinlerin fiyatlarındaki hareketlilik, buğday ve pirinç gibi diğer temel gıda malzemelerinin fiyatlarına etki ediyor.

Japonya Meteoroloji Ajansı’nın El Nino açıklaması, başta Hindistan olmak üzere, El Nino’nun neden olacağı yağış düzeni değişikliklerinden etkilenecek bölge ülkelerinde endişe yaratıyor.

(Yeşil Gazete, Reuters)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.