Hafta SonuManşet

Yeni gıda krizi yolda

0

ABD son elli yılın en ağır kuraklığını yaşarken analistler durumun küresel bir gıda krizine doğru gitmesi ihtimali olduğu uyarısını yapıyorlar. ABD’nin tahıl kuşağı olarak bilinen bölgesinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerinde seyrederken binlerce hektar alandaki ekinler mahsul vermiyor.

ABD’nin ürettiği mısır ve soya fasulyesinin büyük ölçüde bioyakıt, hayvan yemi ve işlenmiş gıda hammaddesi olarak kullanılmasına rağmen uzmanlar bu ekinlerdeki fiyat artışının buğday ve pirinç gibi insanlar için birincil gıda malzemelerinin fiyatına artış yönünde baskı yapabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. Mısır fiyatları arttıkça özellikle besicilerin buğdaya yönelmesi fiyatları yukarı çekiyor.

Haziran ayından bu yana buğday fiyatlarının yüzde 50 arttığı ifade ediliyor. ABD tahıl kuşağı Avrupa, Çin, Mısır ve Meksika gibi dünyanın bir çok farklı bölgesine ciddi oranda ihracat gerçekleştiriyor. Dolayısıyla, bu bölgedeki dalgalanmalar dünyada büyük yankı buluyor. Birçok uzmana göre “Arap Baharı” olarak bilinen ayaklanmaların
arkasında 2010 yılındaki gıda fiyatı artışları da bulunuyor.

Mevcut kriz karşısında buğday üreticisi ülkelerin düşen mahsule önlem olarak ihracata sınırlama getirme ihtimali piyasalarda gerginliğe yol açıyor. 2010 yılında Rusya benzer bir sınırlama getirmiş ve gıda piyasalarında ciddi dalgalanmalar oluşmuştu. Rus yetkililer henüz mevcut kriz için benzer bir önlem öngörülmediğini söyleseler dahi spekülatörler şimdiden bu ihtimale göre pozisyon almaya başladı.

Öte yandan, dünyanın en gelişmiş tohum teknolojisine, birinci sınıf ihracat altyapısına ve çiftçilerin erişimine açık geniş kredi olanaklarına sahip ABD tarımının dahi küresel ısınma karşısında düştüğü durum dünyanın geri kalanı için karamsarlığa sebep oluyor.

todayonline.com ve the economist’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.