ManşetTürkiye

Güle güle Heike…

0

‘Su samurlarının annesi’ni kaybettik… Ünlü çevreci, 26 yıllık Gökovalı, Heike Thol; bugün saat 12.30’da, kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı… Thol, Gökova Termik Santrali’ne karşı verdiği mücadeleyle tanınıyordu.

Heike Thol, Türkiye’ye ilk kez 1985’in son baharında geldi ve Akyaka’ya adeta aşık oldu. Türk vatandaşlığına geçti, Bahar Suseven adını aldı ve kendini nesli tükenmekte olan canlıların belirlenmesine/korunmasına adadı. 1995’te Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği Başkanı seçildi ve ölene kadar görevini sürdürdü. Akademik unvanı bulunmamasına karşın, Türkiye’deki biliminsanlarının tanıdığı bir isim haline geldi. Üniversitelerde konuştu, makaleler yazdı ve neredeyse ‘çevre’ konusunda otoriterden biri olarak kabul edildi.

Heike’ye yaklaşık altı ay önce kanser teşhisi konulmuştu. Hastalık, dördüncü evresine kadar ilerlemişti. Fakat vefatı, kalp krizinden geldi…

Heike’nin 20 yıllık dostları Gaye Cön Şakar ve Oruç Özkan’dan onu anlatmalarını istedik…

Gaye Cön Şakar: Heike’yi 1993’ten beri tanıyorum. Ocak ayından beri hastaydı. Bize veda edeceğini biliyordum. Fakat, bu kadar çabuk olacağını düşünmüyordum. Çünkü 15 gün önce mailleşmiştik.

Heike, Almanyalı olmasına karşın Akyaka sevdalısıydı. Yıllardır da dernek başkanıydı. Su samurlarının annesiydi…Türkiye’nin her yerini dolaşmıştı. Üzgünüm, iyi değilim…

Oruç Özkan: Heike ile 20 yıldır tanışıyoruz. O bizim başkanımızdı. Son olarak 26 Haziran’da görüşmüştük. Son zamanlarda dernekte vakit geçiriyordu.

Akademik bir unvanı yoktu ama çok iyi bir çevreciydi. Son olarak Akdeniz Su Mirası projesini bitirmişti. Bu, WWF-AB projesiydi ve Tunus, Fas, Cezayir, Yunanistan ve Korsika adasını kapsayan bir projeydi. Başka projeler sırada bekliyordu. Daha yapacak çok işim var diyordu. Gökova-Akyaka Derneği, bize Heike’nin emanetidir. Derneğimiz faaliyetlerine devam edecek….

Alper Budka – Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.