Doğa MücadelesiManşet

Greenpeace, nükleer santrale karşı dava açtı

0

Greenpeace Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. Dava, santral için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının içeriğinin hukuka aykırı olması gerekçesiyle açıldı.

Greenpeace, davayı santrali kurması planlanan Rosatom şirketinin hazırladığı dosyanın yasal gereklilikleri karşılamaması ve içeriğinin yetersiz olması nedeniyle açtığını bildirdi.

İtiraz gerekçeleri

Greenpeace’in açıklamasına göre, ÇED Başvuru Dosyası’yla ilgili açılan davanın gerekçeleri şöyle:
* Çevre Bakanlığı tarafından, çevresel etki değerlendirme dosyaları için oluşturulmuş rehberler arasında nükleer enerji santralleri ile ilgili rehber de bulunuyor. Rehberde “ÇED Başvuru Dosyası”nın neleri içermesi gerektiği yazıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ÇED Başvuru dosyasında ise rehberde sözü edilen konuların çoğu yer almıyor.
* “Teknoloji Alternatifleri”nin başvuru dosyasında olması gerektiği halde farklı reaktör tipleri üzerinden bir değerlendirme yok. Bu konuya hiç değinilmiyor ve neden bu reaktör tipinin “uygun bulunduğu” anlaşılmıyor.
* Rehbere göre, nükleer enerji santralinin gerekli olup olmadığının değerlendirilmesi için enerji tasarruf ve yönetim önlemlerinin uygulanması ve enerji verimliliğinin arttırılması için kullanılabilecek yöntemler araştırılmalı, ancak dosyada bu konu başlığı yok. Tesisin “gerekli” görüldüğü ifade ediliyor, ama neden gerekli görüldüğü bilimsel bir çalışmayla ortaya koyulmuyor. Bu çalışma yapılsa gerekli olmadığı bilimsel olarak ortaya çıkacak.
* Rehberde yer alan de “Santralin Hizmetten Çıkarılması ve Sökümü (Kapatma Sonrası)” etkiler başvuru dosyasında yer almıyor.

Bilim insanlarının görüşü

Greenpeace, daha önce, mart ayında da bu konuda yasal bir itiraz da bulunmuş, ancak yanıt alamamıştı.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, marttaki başvurularına yasal sürece cevap alamadıklarını, buna mukabil “Halkı Bilgilendirme Toplantısı” ve “Kapsam Belirleme ve Format belirleme” toplantılarıyla ÇED sürecinin devam ettirildiğini söyledi.

“Bu nedenle başvurumuzun reddedilmesine dair dava açmamız kaçınılmaz hale geldi. Akkuyu ÇED Başvuru Dosyası, bizzat bakanlık tarafından hazırlanan rehberde belirtilen içeriğe uymuyor. Hazırlanan dosyanın eksikliği rapora görüş bildiren kurum ve bilimadamları tarafından da ÇED dairesine sunuldu.”

Levi, Akkuyu’da nükleer santral yapılmasının Türkiye’yi enerji alanında Rusya’ya bağımlı hale getireceğini ve bir nükleer kaza durumunda Rusya’nın hiçbir sorumluluk almayacağını savundu.

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.