DuyurularManşet

“Cahil adam” Bilgi Üniversitesinde “Akil adam” nerede?

0

Düşünceye Özgürlük Girişimi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin işbirliği ile düzenlenen  “Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması” 9 Haziran 2012 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.

“Düşünce Özgürlüğü Bulışması”na yazar Paul Auster da skype aracılığı ile katılacak. Auster’ın 2011 yılında verdiği bir röportajda, “Düşünce özgürlüğü bulunmayan Türkiye’ye gitmeyi düşünmüyorum” demesi üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından “cahillikle” suçlanmıştı. ABD’li yazarın Erdoğan’a cevabı sansürsüz ve hapis cezası tehdidi olmayan bir yayın ve ifade özgürlüğü bütün kadın ve erkekler için kutsal bir haktır…şeklinde olmuştu

9 Haziran 2012 Cumartesi günü saat 09.30’da başlayacak etkinliğin açılış konuşmalarını PEN International (Uluslararası Yazarlar Birliği) 2. Başkanı Eugene Schoulgin, IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) temsilcisi William Nygaard,Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) Türkiye raportörü Emma Sinclair Webb ve Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) Türkiye raportörü Andrew Gardner yapacak.

Açılışta, Türkiye’de ifade özgürlüğü için, dünyanın dört köşesindeki yazar, yayıncı ve basın örgütlerinin imzalarını taşıyan ortak mesajın metni ve imzalayan kurumların listesi de açıklanacak. Bunu, her biri ifade özgürlüğü ile ilgili farklı bir alanı ilgilendiren forumlar izleyecek. Her forum öncesinde o konu ile ilgili tanıklar (sözden yazıya, tiyatrodan müziğe, Bendirden poşuya kadar) kürsüye çıkarak tanıklık edecek.

AHMET ŞIK, NEDİM ŞENER, RAGIP ZARAKOLU DA VAR

Tanıklar arasında gazeteci Ahmet Şık, Nedim Şener, Evrim Kepenek, yayıncıRagıp Zarakolu, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Grup Yorum elemanları ve vicdani red’ci Davut Erkan da yer alacak.

Saat 17.00 ile 17.30 saatleri arasında ise ünlü dilbilimci Prof. Noam Chomsky,Nobel Ödüllü Güney Afrika asıllı Avustralyalı yazar John Coetzee, çağdaş Amerikan edebiyatının ülkemizde de çok tanınan ve sevilen temsilcisi Asturias ödülü sahibi Paul Auster, Man Booker ödüllü yazar, sanat eleştirmeni ve ressam John Berger, 2011 Hrant Dink ödülü sahibi Meksikalı aktivist gazeteci Lydia Cacho, Pakistan asıllı İngiliz yazar ve film yapımcısı, aktivist Tarık Ali’nin de aralarında olduğu, 5 kıtadan 10 ünlü kişiyle “görüntülü” telefon konuşmaları yapılacak.

İŞTE PROGRAM

Tarih: 9 Haziran 2012 Cumartesi
Saat: 09.30 – 18.00
Yer: Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü (BS-2)

10:00 – 11:30 FORUM -1 Türkiye’de İfade Özgürlüğü (hak temelli örgütler)
Kolaylaştırıcı: Hüsnü Öndül (İHOP)
Katılımcılar: Üstün Bol (Mazlumder Gen. Sek.), Öztürk Türkdoğan (İHD Gen. Bşk.), Coşkun Üsterci (TİHV)

11:30 – 13:00 FORUM -2 Medyada İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Nadire Mater (Bianet)
Katılımcılar: Orhan Erinç (T. Gazeteciler Cemiyeti Bşk.), Ercan İpekçi (T. Gazeteciler Sendikası Bşk.), Mehmet Ocaktan (Star Gazetesi Gen. Yay. Md.)

14:00 – 15:30 FORUM -3 Sanat, Edebiyat ve Yayında İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Hayri Erdoğan (T. Yayıncılar Birliği)
Katılımcılar: Orhan Alkaya (İstanbul Şehir Tiyatroları Eski Gen. San. Yön.), Av. Sabri Kuşkonmaz (PEN Türkiye Merkezi), Cemal Uşak (Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Bşk. Y.)

15:30 – 17:00 FORUM – 4 Anayasa Hazırlık Sürecinde ve Anayasa’da İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Bilgi Üniversitesi)
Katılımcılar: Av. Hüsnü Tuna (Hukukçular Der. Eski Bşk.; 23. Dönem Konya Mv.), Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üniversitesi), Av. Fikret İlkiz (İstanbul Barosu)

17:00 – 18.00 ULUSLARARASI FORUM (Skype aracılığıyla)
Katılımcılar: Tarık Ali (Pakistan), Paul Auster (ABD), John Berger (Birleşik Krallık), Lydia Cacho (Meksika), Prof. Noam Chomsky (ABD), John M. Coetzee
(Avustralya), Oleg Panfilov (Rusya), Pınar Selek (Türkiye), Halid el Hammadi (salondaki sunumuyla Özel Konuk, Yemen Özgürlük Vakfı Bşk., Yemen).

 

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.