ManşetYeşil Havadis

Yeşiller Partisi Dünya Çevre Günü’nde BDP’nin Meclis kürsüsündeydi

0
Ümit Şahin

Ümit Şahin

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin, dün 5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle TBMM’de Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) grup toplantısında bir konuşma yaptı.

Dünya Çevre Günü nedeniyle BDP grubu tarafından Meclis’teki haftalık grup toplantısına davet edilen Yeşiller Partisi heyetinde Ümit Şahin’in yanı sıra partinin yeni eş sözcülüğüne seçilen Kemal Tuncaelli, yeni Parti Konseyi üyeleri Mahmut Boynudelik, Serhat Ertuğrul, Gülnur Öztaş ve Ankara örgütü üyelerinden Okan Akkın ile EDP İzmir İl Başkanı Av. Arif Ali Cangı da yer aldı.

Grup toplantısında ilk konuşmayı yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bugünün Dünya Çevre Günü olduğunu hatırlatarak, Meclis çatısı altında sadece son dönemde 23 tane araştırma önergesi verdiklerini, ancak bunların hiçbirinin gündeme alınmadığını söyledi. Demirtaş, AKP hükümetinin doğayı rant kapısı olarak gördüğünü belirterek, “Bir dereye baktıklarında biz bundan ne kadar para kazanabiliriz diye düşünüyorlar. Şehircilik bakan bir arsa gördüğünde buradan kaç bina çıkar diye düşünüyor. Aslında çevre bakanı değil beton bakan” dedi. Türkiye’de AKP hükümeti döneminde 2 bin Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin temelinin atıldığını söyleyen Demirtaş, Türkiye’de ne kadar çok tahribatın yapıldığını HES direnişlerinin ortaya çıkardığını belirtti. HES adı altında doğanın tahrip edilmemesi için yapılan direnişlere katılan yurttaşların çoğunun yargılandığını ve bu sayının 2 binden fazla olduğunu vurgulayan Demirtaş, bu yurttaşların istediği tek şeyin doğaya dokunulmaması olduğunu söyledi.

40 yılımız daha yok

Demirtaş, konuşmasının ardından Dünya Çevre Günü dolayısıyla kürsüye Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin’i davet etti. Şahin, konuşmasına başlarken bugünün 40. Dünya Çevre Günü olduğuna dikkat çekerek “ama son 40 yıldır, insanlığın üzerinde yaşadığı gezegene, kendi hırsları ve açgözlülüğü nedeniyle ödettiği bedel de giderek büyüyor” dedi.

İklim değişikliğine, ekolojik, ekonomik ve sosyal krize ve AKP iktidarının doğayı tahrip eden politikalarına dikkat çeken Ümit Şahin, hükümetin doğa yıkım yasası olan Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanun Tasarısını tam da bugün çevre komisyonundan geçirmek istediğine vurgu yaptı. “AKP iktidarı demokrasiyi, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını freni boşalmış bir kamyon gibi çiğniyor ve bu şekilde ekolojik dengeyi ve doğayı da ezip geçiyor” diyen Şahin, ekoloji mücadelesinin bir demokrasi mücadelesi olduğunu söyledi.

Çözüm olarak yeşil ekonomi politikalarından ve ekolojik anayasa girişimlerinden söz eden Ümit Şahin konuşmasını şöyle bitirdi:

“AKP iktidarının baskıcı ve yıkıcı politikalarla sindirmeye çalıştığı halklarımıza, dünyayı değiştirecek radikal, ama somut politikalarla umut vermek, sürdürülebilir bir gelecek için yapıcı ve gerçekçi bir seçenek oluşturmak zorundayız. Bir 40 yıl daha Dünya Çevre Günü vesilesiyle şikayetlerimizi tekrarlayacak vaktimiz kalmadı. Bugün eşit, adil, özgür, barışçı ve yeşil bir geleceğin ilk günü olsun.”

Konuşmanın tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.

(Yeşil Gazete, Fırat News)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.