İklim KriziManşet

İmrahor Vadisi’nde İklim Ormanı kuruluyor

0

350 Ankara, iklim değişikliğine karşı ormanlaştırma ve ormanların korunmasına dikkat çekmek için bir İklim Ormanı kuruyor.

350 Ankara’nın Orman Genel Müdürlüğü’ü ile görüşmeleri sonucunda, OGM’nin İmrahor Vadisinde ağaçlandırma alanında ağaçlandırma için yer verildi.

Kolej Kavşağı’na İmrahor vadisi üstünden gittiğinizde 12 km mesafedeki alana ilk etapta 15 Nisan Pazar günü 350 ağaç dikilecek.

Karaçam ve badem ağaçlarının oluşturduğu yamaçların altındaki ağaçlandırma bölgesine fidan deliklerinin açılması, Çankaya Belediyesi desteği ile tamamlanacak.

Hangi ağaçlar dikilecek?

2 kriter var. Birincisi iç Anadolu’ya, bölgeye uyumlu olması. İkincisi ise tabii ki fidanlıkta bulunabilmesi. Şimdilik adaylar Meşe, Ardıç, Alıç, Ahlat Sedir. Buna Akasya ve arazinin alt yanında olan su birikintisine bir kaç söğüt de eklenebilir.

Fidan mı, boylu fidan mı dikilecek?

Aslında 25-30 cm boylu fidan dikmek en kolayı. Ancak, hızla buharlaşma ile toprağın 30 cm derinliğine kadar çabuk kuruma oluyor. Ağaçların gövde ile kök arasında bir oran var. Bu nedenle 1 metre boya sahip ağaçlar dikilmesi hedefleniyor.

Neden bir anda daha çok ağaç dikilmiyor?

Çünkü 350 Ankara sadece bu sefer değil her zaman böyle bir etkinlik yapmak istiyor. Ayrıca bakımını da yapmak, fidanların büyüdüğünü de görmek istiyor.

350 Ağaç iklim için yeterli mi?

Tabiki hayır. Düşünsenize, fosil yakıtlar nedeniyle her yıl karbondioksit miktarı milyonda 2 parçacık artıyor. OGM Ankara Merkez Şefliği alanında 25 bin hektar orman alanı varken açıklık alan 1 milyon hektar. Yani milyonda bir hektar bu seferlik ağaçlandırılacak. Amaç bu çerçevede var olan ormanların korunmasına, ormansızlaştırmanın tehlikelerine dikkat çekmek ve sürece eleştirel olmaktan da öte katkısal destek vermek. Herkesin ve özellikle devletin iklim için daha fazla adım atması gerektiği noktada daha fazla adımın önünü açmak.

Nasıl parçası olabilirim?
En başta 15 Nisan günü mutlaka sizi dikime bekliyoruz. Mümkünse iklim dostu bisikleti ulaşım aracı olarak tercih ederseniz çok seviniriz.
İkincisi, bir ya da birkaç fidan alımı için aranızda para toplayabilirsiniz. Lütfen katkılarınızı 350 Ankara destekçisi örgütlerin 350 Ankara aktivisti olan arkadaşlara iletin.
Üçüncüsü ise, daha fazla insanı bu sürece katabilirsiniz.

Devamı gelecek mi?
İşte bizimde istediğimiz bu. İlk diktiğimiz bu fidanlar büyüdükçe biz her yıl bu dikimi devam ettireceğiz. Şimdiden ayarlamalara başladık bile!

facebook’da etkinliğe katılmak için tıklayınız ve iletişime geçmek için [email protected] adresine mesaj atınız.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.