EnerjiManşet

ABD’de ‘nükleer’ arıza

0

ABD’de nükleer enerji santralinde meydana gelen bir arıza üzerine inceleme başlatıldı.

Güney California sahilindeki San Onofre Nükleer Enerji Santralinin ekipmanında  yapılan bir stres testi sırasında buhar jeneratörü borularından radyoaktif buhar sızıntısı tespit edildi.  Santral, ısı transferi için radyoaktif su taşıyan binlerce borudan bazılarında sızıntı olduğunun belirlenmesinin ardından 3. ünitedeki 2 buhar kazanı 31 Ocak’ta devre dışı bırakılmıştı.

ABD’deki Nükleer Denetim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bir uzman grubunun, San Diego’daki santralin ekipman tasarımı üzerinde incelemelerde bulunmak üzere gönderildiği bildirildi. Açıklamada incelemenin, nükleer enerji santralinin 3. ünitesinde radyoaktif su ileten 3 borunun basınç testini geçemediğinin belirlenmesi üzerine başlatıldığı belirtildi.

Santralin sahibi ve operatörü olan EdisonInternational ve Sempra Energy, 2009 ve 2010 yıllarında türbinleri değiştirmek için 800 milyon dolar harcamışlardı. Şirketlerin bu sırada malzeme satınaldığı Mitsubishi Industries’in temsilcileri de kaza üzerine santralde idiler.

Nükleer santralin 2. ünitesindeki yüzlerce boruda da alışılmadık bir aşınma saptandığını belirten yetkililer, santralde radyoaktif gaz sızıntısına ilişkin izlerin bulunmasına karşın işçiler ile nükleer santralin çevresinde yaşayanlar için bir riskin bulunmadığını iddia ediyor. Ünite 2’nin de şu anda rutin bakım ve yakıt yükleme için zaten devre dışı olduğu bildiriliyor.

Okyanus kıyısında ve deprem bölgesinde inşa edilmiş olduğu için yerel halkı Fukuşima benzeri bir kaza korkusuyla yaşamaya mecbur eden tehlikeli santralin önünde, Pazar günü Fukuşima kazasının birinci yıldönümü vesilesiyle yüzlerce kişinin katıldığı bir nükleer karşıtı protesto yapılmıştı.

Şirket adına açıklama yapan yetkili, testlerin devam edeceğini ve tesisin devreye alınması için bir takvim olmadığını açıkladı. California eyaletinden ABD Senatörü ve Senato Çevre ve Amme Hizmetleri Komitesi Başkanı Barbara Boxer ise meselenin kritik olduğunu, zira burular çatlarsa güvenlik standartlarını aşan derecelerde radyasyon sızıntısı olabileceğini söyledi.

(Ajanslar, Yerel Ajanslar,  Wall Street Journal)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.