İklim KriziManşet

İklim değişikliği Asya’yı tehdit ediyor

0

Asya Kalkinma Bankasi’nin uyarilarina göre iklim değişikliği, 2010-2011 yillarinda doğal afetlerden dolayi 42 milyon insanin evlerini terkettiği Asya’da, toplu göçe neden olacak.

Bankanın sürdürülebilir kalkınma departmanı yöneticisi Bart Edes, 40 milyonun üzzerinde Asyalının geçen yılın Ocak ayından bu yana çevre felaketleri yüzünden yaşadıkları yeri terk ettiğini açıkladı.

2010 yılında yaklaşık 30 milyon insan Pakistan ve Çin’de meydana gelen sellerden dolayı temelli olarak yaşadıkları bölgeyi değiştirdi.

Kalkınma Bankası’nın raporu hükümetlere iklim kalkınma stratejileri ve bu sürece uyum önerileri ile iklim değişikliğinin artan göç hareketleri üzerindeki etkisini nasıl azaltacaklarına dair tavsiyeler sunuyor.

6 ülke listenin başını çekiyor

Rapora göre iklim değişikliklerine karşı en savunmasız on ülkeden altısı Asya – Pasifik bölgesinde bulunuyor. Bu ülkeler: Bangladeş, Hindistan, Nepal, Filipinler, Afganistan ve Myanmar.

Raporda, Çin, Hindistan ve Filipinler’nin dünyanın en çok göç veren ülkeleri olduğu belirtiliyor. Tahminlere göre bu ülkeler sırasıyla 35 milyon, 20 milyon ve 7 milyon göçmen veriyor.

Asya Kalkınma Bankası’na göre Asya ve Pasifik ülkeleri iklime bağlı göç tehdidini olumlu verilere dönüştürebilirler.

Örneğin; yaşam kalitesini arttırmak, kalkınma sürecini iyileştirmek, uzun vadeli çevre değişikliğine uyum sağlayacak kalkınma projeleri hazırlamak, afet riski yönetimini modernleştirmek, sosyal güvenliğe yatırım yapmak ve işgücünü ihtiyaç bölgelerine yönlendirmek suretiyle.

©Deutsche Welle Türkçe

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.