ManşetUlaşım

2 Milyon İstanbullu: Bu fırsatı kullanın, Köprü projesini iptal edin

0

2 Milyon İstanbullu İnisiyatifi, bugün İstanbul Galatasaray meydanında yaptığı basın açıklamasında bilim insanları ve İstanbulluların istemediği, teklif gelmediği için ihalesi iptal edilen 3.Köprü Projesi’nin tamamen iptal edilmesini istedi.

2 Milyon İstanbullu adına Durukan Dudu’nun yaptığı açıklama şu şekilde:

Doğaya ve İstanbul’a sahip çıkanlar olarak bugün burada, üçüncü köprü ihalesinin iptalini kutlamak ve buna rağmen hala aklı başına gelmiş görünmeyen hükümeti uyarmak toplandık!  Saçma, mantıksız, anlamsız, çözümsüz bir projenin, İstanbul’a 3. köprü yapma projesinin dün yapılan ihalesine şartname alan 18 şirketten hiçbiri teklif vermemiş ve ihale iptal edilmiştir. Bu güzel haberi kutluyoruz!

Tek bir bilim insanının bile arkasında durmadığı, ulaşım uzmanlarının, mimarların, şehir plancılarının karşı çıktığı ve İstanbulluların istemediği 3. köprü projesini meğer şirketler de beğenmemiş. Bu sonucun İstanbul’a Ankara’dan üçüncü köprü felaketini dayatan AKP hükümetinin aklını başına getirmesini diliyoruz. 3. köprünün yapılmaması gereken bir proje olduğu en başından beri ortadaydı. 6 milyar dolar harcayacaksınız, 2 milyon ağaç keseceksiniz, hayvanların yaşam alanlarını yok edeceksiniz, su havzalarını harap edeceksiniz, kuzey rüzgarlarını engelleyeceksiniz, İstanbul’un havasını zehirleyeceksiniz, yapılaşmanın son kalan yeşil alanları yutarak Karadeniz kıyısına kaymasına izin vereceksiniz ve üstüne üstlük trafik sorununu çözemediğiniz gibi daha da ağırlaştıracaksınız…

Yapmayın, etmeyin dedik. Akıl var, mantık var dedik. Bunun ne kadar yanlış bir proje olduğunu bilimsel kanıtlarla ortaya koyduk. Raporlar hazırladık. İstanbul’un her yerinde meydanlara çıktık, elimizde mumlarla yol göstermek istedik ama nafile. Bizi birkaç eylemci olarak görüp dikkate almayan hükümet şimdi bu rezaletten nasıl paçayı kurtarırız diye kara kara düşünüyor.

İstanbul’un trafik sorunu 3. Köprü ve otoyoluyla değil, bilim insanlarının ve şehir plancılarının önerdiği, gerçekçi projelerle çözebiliriz. Boğazray gibi alternatif projeler yapılması, metro ağının geliştirilmesi, deniz ulaşımına ağırlık verilmesi ve Marmaray’ın bitirilip sonucunun görülmesi gerekiyor. Ve ne yapılacaksa, İstanbul halkıyla birlikte yapılmalı. İstanbul’un doğası, ağaçları, hayvanları, bitki örtüsü, suları, toprağı korunmalı. Bu imkansız değil. Sadece irade meselesi.

Ancak dün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ihaleye alternatif yollar bulacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan şirketlere beğendirmediği 3. Köprü projesini gerekirse milletin parasıyla yapacağını ilan etti. Bugün üçüncü köprünün tıpkı nükleer santral gibi milletlerarası anlaşmayla yapılacağı heberleri geliyor. Hükümet kamuoyuna kabul ettiremediği projelerini ihaleden ve yargı denetiminden kaçırmak için bu antidemokratik yollları kullanmayı alışkanlık haline getirmeye başladı.

Kafasını İstanbulluların istemediği 3. Köprüyü yapmakla bozan hükümet bu hevesinin asıl nedenini açıklamalıdır. Kime ne söz verdiniz? Neden İstanbul’un canına kastetmeye bu kadar kararlısınız? Biz, 3. Köprü projesine feda edilmek istenen İstanbul’un 2 milyon ağacını korumak için yola çıkan 2 milyon İstanbullu olarak hükümete sesleniyoruz:  Gelin bu sevdadan vazgeçin. İhale iptal oldu. Vesile olsun, bu saçma projede daha fazla ısrar etmeyin. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyol Geçişi Projesini tümden iptal edin.  Yanlışın neresinden dönseniz kardır. 2 milyon İstanbullu, yaptığı eylemlerin sonuç verdiğini gördü, siz ısrar ettikçe biz daha fazla sokaklarda olacağız. 3. Köprüyü yaptırmayacağız.

Siz de artık İstanbulluların, halkın sözünü dinleyin, üçüncü köprü projesinden vazgeçin!

(Fotoğraf: Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.