İklim KriziManşet

Türkiye günün fosili

0

Durban’da iklim değişikliği müzakerelerinde sivil toplum örğütleri ve aktivistler de mücadeleye devam ediyor. Bu gruplardan biri olan CAN (İklim Eylem Ağı) ise her gün müzakereleri baltalayan bir ülkeyi günün fosili seçiyorlar.

03 Aralık gününde İklim Eylem Ağı günün fosili olarak Türkiye’yi seçti. 1990 yılından beri emisyonlarını yüzde 98 oranında artıran Türkiye, her hangi bir emisyon azaltma planı yapmadan teknoloji ve finans desteği istediğinden dolayı Günün Fosili olarak tüm Dünya’ya ilan edildi.

Ödülün gerekçe metninde, kömür madenleri ve yeni otobanlar yapmak için kaynaklarını ayıran Türkiye’nin bu ödülü çoktan hakkettiği belirtiliyor.

Aynı zamanda Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içindeki en kötü örneklerden biri olduğunu belirten İklim Eylem Ağı, Türk hükümetinin ekonomik büyümeye gelince istatistiklerden bahsetmeyi sevdiğini ancak durum sera gazı emisyonlarına gelince kendini türk halısının altına saklamayı tercih ettiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin yüzsüzlüğünün kabul edilemeyeceğini belirten CAN, rüzgarı ile jeotermalı ile güneşi ile, enerji verimlilik potansiyeli ile önemli adımlar atabilecek bir ülkenin iklim politikalarında bu kadar geri planda durmasını eleştiriyor.

Günün fosili ödülleri Birleşmiş Milletler Taraflar Konferanslarında her gün akşam üstü ilan ediliyor. Ödül http://climatenetwork.org/fossil-of-the-day/ adresinden takip edilebilir.

Yeşil Gazete

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.