ManşetTürkiye

“Kardeşlik, adalet, barış” sesleri Taksim meydanında yankılandı

0

“Kardeşlik, Barış, Adalet” sloganıyla dün İstiklal caddesinde yapılan yürüyüşe yaklaşık 2 bin kişi katıldı. “Kardeşlik, adalet, barış/ Biratî, Dad, Aştî” ana pankartının arkasında yürüyen göstericiler, Kürt sorununda adalet ve barış talep ettiler.

Barış İnisiyatifleri tarafından düzenlenen yürüyüş Tünel meydanından başladı. Taksim’e kadar coşkulu slogan ve alkışlarla süren yürüyüşte “Ölüm değil çözüm”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji biratiya gelan”, “Kürt halkına özgürlük”, “Barışalım yeter”, “Savaşa karşı, ırkçılığa karşı, faşizme karşı, barış”, “Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın”, “Kürtler Kürtçe konuşur” sloganları atıldı.

Eyleme İstiklal Caddesi’ndeki yurttaşların büyük destek verdiği gözlendi, Türkçe ve Kürtçe atılan barış sloganları çevreden alkışlarla karşılandı.

Barış yürüyüşüne İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP eski milletvekili Ufuk Uras, Yeşiller Partisi eşsözcüsü Ümit Şahin, Ferhat Kentel, Ferda Keskin, İhsan Eliaçık, Roni Margulies gibi öğretim üyesi ve yazarlar, Zeynep Tanbay ve Feryal Öney gibi sanatçılar da katılarak destek verdi.

Taksim Meydanı’na gelindiğinde okunan basın açıklamasında, savaşın işçilerden, öğrencilerden, kadınlardan, Kürtlerden, Türklerden, azınlıklardan, dindarlardan, sanatçılardan, en başta yaşamı, ama mutlaka bir şeyleri alıp götürdüğü vurgulanarak şöyle denildi:

“Savaşa, savaş tacirlerine, savaş kışkırtıcılarına karşı barışın sesini yükseltmeye, barış iklimini daim kılmaya çalışıyoruz. Bombardıman gürültülerini bastırmak, çatışmaları sona erdirmek, çocukların ölmesini, daha fazla kan akmasını engellemek için feryat ediyoruz.”

“Çözüm diyalogda, çözüm müzakerede!”

Küresel-Bak’tan Yıldız Önen tarafından Kürtçe , Mazlum-Der’den Avukat Mehmet Ali Devecioğlu tarafından Türkçe okunan basın metni şöyle devam etti:

“Biz kardeşlik istiyoruz!

Biz adalet istiyoruz!

Biz barış istiyoruz!

Eşit koşullarda kardeşlik, mutlak adalet, onurlu barış istiyoruz!

“Çözüm diyalogda, çözüm müzakerede!” diye haykırıyoruz…

“Barışın formülü çok da karmaşık, çok da belirsiz değil” diyoruz. Birçok mecrada, birçok kesim uzun süredir dile getiriyor, biz tekrarlıyoruz:

KCK adı altında tutuklanan siyasetçiler serbest bırakılsın.

Terörle Mücadele Kanunu ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yürürlükten kaldırılsın.

Yeni anayasayı hiçbir baskı ile karşılaşmadan özgürce tartışabilmek için, mutlak ifade özgürlüğü yasalarla güvence altına alınsın.”

Eylem çağrısını Antikapitalist Öğrenciler, Barış Hareketi, Barış İçin Gençlik Girişimi, Barış İçin Kadın Girişimi, Barış İçin Sanat GirişimiBir Göz de Sen Ol İnisiyatifi, Blok Akademi Grubu, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu, Durde, Emek ve Adalet Platformu, Evrensel Kültür Dergisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kalplere Sevinç Bırakanlar İnisiyatifi, Küresel BAK, Küresel Eylem Grubu, Kürt Yazarlar Derneği, Mavera Gençlik Hareketi, MAZLUMDER, Özgürlük İstiyoruz İnisiyatifi, Sol Arayış, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan oluşan Barış İnisiyatifleri organize etti.

Eylemde son sözü alan Sırrı Süreyya Önder ise, barışın ve kardeşliğin ancak böyle güçlü ve kararlı seslerle kazanılabileceğini söyledi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.