Köşe Yazıları

Alternatif Medya Şenliği’nden sonra

0

Yeşil Gazete’nin organize ettiği, Alternatif Medya Şenliği’nin (AMŞ) birincisi geçtiğimiz Pazar gerçekleşti. Aslında Şenliğe başlarken aklında olan varsa da, kimse sesli olarak birinci sıfatını koymuyordu Şenliği’n önüne. Bir şeyi ilk defa yapacak olmanın ve sonucunu tahmin edememenin bir göstergesiydi bu.

Şenlik bittiğinde ise, Yeşil Gazete ekibinde ve AMŞ’nin tüm altyapısını günlerdir oluşturan organizasyon ekibinde herkes (o yağmur altında açık havada didinerek büyük iş yaptılar) Şenlik’ten birinci diye bahsetmeye başlamıştı. Çünkü, devam etmeyi hak eden bir ortam yakalandı. İstanbul’da yaşamamam sebebiyle Yeşil Ev’in yaptığı toplantılarda ne kadar dolduğunu bilemiyorum ama ilk oturumdan son oturumun son dakikasına kadar hem toplantı salonunun hem de Yeşil Ev’in dış kapısının kalabalık yüzünden açılamayacak seviyede olduğunu söylersem sanırım Yeşil Ev için de “tarihi” günlerden biriydi.

Aksaklıklar olmadı mı? Bizim elimizde olmayan çok büyük bir aksaklık oldu. Cumartesi hiç durmayan yağmur, belki Pazar durur diye beklememize rağmen ara ara fırtınaya da çevirerek yağdı. Büyük bir açıkhava alanında kurulan Alternatif Medya standaları da bu yağmurdan çok etkilendi tabii ki. Yağmur şenliğin üzerine yağdı, şenlik kısmını biraz silik bıraktı ama paneller kısmını güçlendirdi. Standlar, orada Alternatif Medya’nın mensuplarının kendilerini tanıtacağı şekilde kalsaydı, yağmur sebebiyle, yine de, biraz düştüğünü düşündüğüm katılım daha da fazla olsaydı, akşam planlanan konser, güniçinde de sanatsal etkinlikler planlandığı gibi gitseydi, şu haliyle bile çok güzel geçen Şenlik, enfes olacaktı. Seneye olacaktır.

Panallere geçersek; ben genelde bir panele gittiğimde sunumu dinler, soru yanıt kısmına gelince de ilk sorudan sonra sıkılır çıkmak isterdim. AMŞ’nde ise, saat 12.00’den, 20.00’ye kadar yerimden kalkmadan panelleri izledim. Alternatif Medya’nın unsurları çıkıp hem kendilerini, hem de oldukları yerden Alternatif Medya’nın nasıl göründüğünü anlattılar. Rakama dökmek gerekirse, beş oturum yapıldı, her bir oturumda önce konuya hakim bir (son oturumda iki) kişi çıktı ve bir giriş yaptı. Daha sonra da konularına göre 14 konuşmacı ufak sunumlar yaptılar. Medya Okuryazarlığı, Yeni Medya Düzeni (mi?), İnternet Sansürü, Medyada Nefret Söylemleri, Dijital Aktivizm oturumların ana başlıklarıydı. Benim de kısa bir sunumum oldu Yeni Medya Düzeni (mi?) oturumunda (Daha sonra dediklerimi ve demek istediklerimi bir yazıda topladım. Okumak isterseniz: Alternaf Medya Şenliği’ndeki konuşma(m) )

Kişisel olarak, Nor Radyo temsilcisi Sayat Tekir’in sunumu, Galatasaray Üniversitesi’nden Vedat Çakmak’ın sunumu, Alternatif Bilişim Derneği’nden Özgür Uçkan’ın sunumu ve askerleranlatiyor.blogspot.com’dan Ozan Zeybek’in sunumu başta olmak üzere tüm sunumlardan beslendiğimi söyleyebilirim.

Sonuç olarak, Alternatif Medya’nın bir bölümü, geçtiğimiz Pazar toplandı ve medyayı tartıştı. Gördük ki, aynı fikirlerde, benzer ideallerde internet denen deryanın içerisinde yüzüyoruz. Ve yine gördük ki, kalabalığız, daha da kalabalık olabiliriz. Medyayı, Dünya’yı, yaşamı ana akımın totaliterliğinden kurtarmak için, Alternatif Medya’yı konuşmaya, alternatifleri tanımaya devam etmek gerek. Bu tip çatı Şenlikler bunun için çok etkili.

Seneye daha kalabalık toplanmak üzere…

Yeşil Gazete yazıları ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

You may also like

Comments

Comments are closed.