Doğa MücadelesiManşet

[Son dakika] Solaklı’da HES karşıtlarına sert müdahale: 7 yaralı, 3 gözaltı

0
Solaklı'da Ağustos ayındaki bir protesto gösterisinden

Solaklı'da Ağustos ayındaki bir protesto gösterisinden

Trabzon’un Çaykara ilçesinde köylüler, Solaklı deresi üzerinde mahkeme kararına rağmen yapımına başlanan HES şantiyesini bastı. Jandarmanın köylülere müdahalesi çok sert oldu. Çıkan arbedede 7 kişi yaralandı.

Karaçam beldesi Derebaşı mevkiinde  yapımı planlanan Dereköy Hidroelektrik Santral projesine karşı çıkan köylüler bir süre önce Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, 3 ay önce bölgede yapımı planlanan projenin yürütmesini durdurarak, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırdı. Köylüler de HES’in yapılacağı alana önceden, “Katiller vadimizden defolun” pankartı astı.

Enerji şirketi, mahkeme kararına rağmen dün gece geç saatlerde bölgeye iş makinelerini götürerek şantiye kurmaya başladı. Durumdan haberdar olan köylüler, Derebaşı mevkiine doğru yürüyüşe geçti. Köylülerin yolu, şantiye sahasına 300 metre kala jandarma timlerince kesildi. Köylüler, geçişlerine izin vermeyen askerlerle tartıştı. Bu arada bir grup köylü, jandarmaya fark ettirmeden dağ yolunu kullanarak şantiye sahasına ulaştı. Bir süre buradaki bir yamaçtan çalışmaları gözleyen köylüler, iş makinesinin harekete geçmesi üzerine saldırıya geçti.

3 gözaltı

Çıkan kavga sırasında taraflar yol kenarındaki kayalık alana yuvarlandı. Dere yatağına inen jandarma güçleri tarafları ayırmaya çalıştı. Ancak kavga bir süre devam etti. Takviye jandarma ekiplerinin müdahalesi ile taraflar ayrıldı. Bazı köylüler iş makineleri ve HES çalışanlarına kaya parçaları fırlattı. Köylülerden bazıları kaçarken, jandarma 3 kişiyi gözaltına aldı.

Bu olayların ardından şantiye sahasına 300 metre uzaklıkta kurulan jandarma barikatının arkasında bekleyen köylüler de harekete geçti. Barikatı geçerek şantiye sahasına yürümek isteyen köylüler ile jandarma güçleri arasında arbede çıktı. Bu sırada bir asker yamaçtan yuvarlandı. Barikatı aşamayan köylüler geri çekilmek zorunda kalırken bazı köylüler de dağa tırmanarak arka taraftan şantiye sahasına ulaşmaya çalıştı. Çıkan olaylar sırasında 2’isi asker 7 kişi yaralandı. Yaralılara ilk müdahale olay yerinde hazır bekletilen 112 Acil Servis ambulansında yapıldı. HES firması çalışmalarına bir süre ara verince olaylar yatıştı. Ancak köylüler şantiye sahasına yakın bir bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. Jandarma’da bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. (Cumhuriyet, Vatan)

Olayla ilgili fotoğraflar için TIKLAYIN

You may also like

Comments

Comments are closed.