ManşetYeşillerden

Yeşiller: “Gerze’deki polis baskısına son verin”

0

Yeşiller Partisi dün Sinop Gerze’de yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaparak uygulanan polis şiddeti nedeniyle hükümeti kınadı ve şirketi Gerze’den ayrılmaya, hükümeti de termik santral lisansını iptal etmeye çağırdı.

Eş sözcüler Ümit Şahin ve Yüksel Selek imzasıyla yapılan açıklamada çok sayıda köylünün yaralanmasıyla sonuçlanan polis şiddetinin AKP hükümetinin demokrasi anlayışını gösterdiği vurgulandı. Açıklama şöyle:

“Anadolu Grubu adındaki şirket, Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Yaykıl köyünde 1200 MW gücünde dev bir kömürlü termik santral kurmak istiyor. Gerze’de ve köyde yaşayan insanlar ise yaşadıkları yeri kirletecek, doğayı tahrip edecek ve iklim değişikliğini hızlandıracak böyle bir santral görmek istemiyorlar. Bu itiraz yeni de değil. Geçen yıl son zamanların en büyük çevre mitinglerinden birinin, 20 bin kişinin katılımıyla bu termik santrala karşı Gerze’de yapıldığını biliyoruz.

AKP hükümeti ise tarafını  seçmiş durumda. Halka arkasını dönmüş, polis gücünü şirketin emrine vermiş, köyünde termik santral istemeyen köylülerin üzerine su sıkıyor, gaz bombası atıyor; yaralanan köylüler hastaneye gidemiyorlar, avukatları yanlarına sokulmuyor. Hükümet termik santral uğruna bölge halkı üzerinde terör estiriyor.

AKP hükümetinin polisini şirketin emrine verip toprağına sahip çıkan köylünün üzerine sürmesini kabul etmiyoruz. Bu son olay Başbakan Erdoğan’ın demokrasi anlayışını açıkça gösteriyor. Kendi partilerine oy verdiğiniz, politikalarına onay verdiğiniz ve itaat ettiğiniz zaman iyisiniz; itiraz ederseniz şiddet yoluyla bastırılırsınız.

Türkiye’nin eksikli bir demokrasiden otoriter bir polis devleti olmaya doğru hızla sürüklenmesinin en önemli göstergesi, doğayı tahrip eden enerji, maden ve yol yatırımlarına karşı yerel halkın tepkisine gösterilen tahammülsüzlüktür. AKP, 2023 için koyduğu hızlı ekonomik büyüme hedefini sadece doğayı tahrip edip ekolojik krizi derinleştirerek değil, halkın üzerinde terör estirerek de uygulamaya kararlı görünüyor.

Hükümeti yanlış politikalarını şiddet uygulayarak kabul ettirme politikalarından dolayı kınıyoruz, bu yanlış yoldan daha geç olmadan dönmeye çağırıyoruz. Anadolu Grubu derhal Gerze’den ayrılmalı, hükümet güvenlik kuvvetlerini bölgeden çekmeli ve Gerze Termik Santralı için verilen lisans iptal edilmelidir.

Yeşiller olarak, yaşadığı yeri, geleceğini ve doğasını savunan halkların yanındayız. Gerze halkının yanındayız. Dünkü polis şiddetinde yaralanan köylülere geçmiş olsun diyor, dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.

Ümit Şahin – Yüksel Selek
Yeşiller Partisi Eş sözcüleri”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.