Hayvan HaklarıManşet

İspir’de boz ayının insanlara saldırmasının nedeni HES’ler mi?

0
İspir'de köylüler bir HES protestosunda

İspir'in Aksu deresinde yapılan bir HES inşaatını protesto eyleminden

Erzurum’un İspir ilçesinde 2 kişiyi öldüren bozayı için “vur emri” çıkartılması doğasverlerin tepksine neden olmaya devam ediyor. Kürke Hayır Platformu boz ayının saldırganlaşmasının nedeninin Aksu deresindeki HES’ler nedeniyle ayıların su yataklarının yok edilmesi olduğunu iddia etti. Uzmanlar da ayıların ancak insanlar kendilerine bir zarar verirlerse saldırganlaşacaklarını söyledi.

Milliyet gazetesinin haberine göre Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Av. Ahmet Şenpolat iki insanın ölümünden büyük üzüntü ve endişe duyduklarını belirterek ayının canlı yakalanmasının ve rehabilitasyon merkezine götürülmesinin gerektiğini söyledi.

Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas da olay öncesinde insanların ayıya mutlaka zarar vermiş olmaları gerektiğine dikkat çekti. “Olayın nedeni araştırılmalı” diyen Gülas şöyle devam etti:

“Hiçbir memeli hayvan doğrudan insanı hedef almaz. Bu hayvan insanı hedef aldıysa, arkasındaki nedene bakmak gerekiyor. Saldırıdan bir süre önce bu ayıya mutlaka büyük bir zarar verdiler. Yavrusunu öldürmüş olabilirler ya da kendisine kalıcı zarar vermiş olabilirler. Ayının gördüğü zararın üzerine insanı hedef aldığı çok açık. Öç alma güdüsüyle insanı öldürdüğünü, yemediğini görüyoruz. Yani sorumluluğu ayıda aramayalım. Ayıyı terörize eden, onu öç almaya itenler suçludur. Bunu fırsat bilerek, ayı nüfusunun azaltılması için silahlanan kişilere devletin izin vermemesi gerekiyor.”

Kastamonu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Müdürü Dr. İsmail Menteş de İspir’deki ayı saldırısıyla ilgili olarak, ayıların normal şartlarda insanlardan kaçtığını ve tehdit unsuru olmadığını, zarar görmediği sürece insanlara saldırmadığını söyledi.

İspir'de köylüler bir HES protestosunda

HES’ler mi?

Kürke Hayır Platformu da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada basının haberleri veriş biçimini eleştirdi. Açıklamada şöyle denildi:

“Basında son birkaç gündür yayınlanan, İspir’de bir boz ayının 2 kişiyi öldürmesi haberlerini takip etmekteyiz. Üzüntüyle farkediyoruz ki, söz konusu haberlerin dili doğanın bir parçası olan canlıların yaşam hakkını hiçe sayan üsluptadır. Basın kuruluşları, normal koşullarda insandan uzak yaşayan canlıların neden şehirlere yaklaştığını görmezden gelmektedir. Olaylar tek taraflı olarak silahlanan köylülerin ya da daha da vahimi “öldürmeyi spor addeden” avcıların gözünden verilmektedir.”

Hiçbir basın kuruluşunun doğa derneklerine yahut hayvan hakları savunucularına danışmadığını söyleyen Kürke Hayır Platformu suçlunun bölgedeki HES inşaatları olabileceğini iddia etti: “Bu kuruluşlara sorsalar bölgede yürütülen HES çalışmalarının ayıların su yataklarını yok ettiği gerçeğine ulaşacaklardır. Bu vahim gerçeği görmezden gelerek olayı bir ölüm şovuna, bir intikam oyununa çeviren basının bu tek taraflı tutumunu kınıyoruz.”

31 Ağustos’ta İspir’e bağlı Yeşilyurt köyünde kendisine ait bahçede dut toplayan İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü 54 yaşındaki Ömer Yılmaz ile 500 metre uzaklıkta yine bahçede dut toplayan 60 yaşındaki Miyese Yılmaz ayı tarafından öldürülmüştü.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.