GündemManşet

İki milyon İstanbullu Galata köprüsünde

0

06.11.2010/İstanbul

Yeşiller Partisi’nin, İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü projesini protesto amacıyla başlattığı ”2 Milyon İstanbullu” kampanyası kapsamında Galata Köprüsü’nde toplanan bir grup, yapılmasına karşı oldukları 3’üncü köprünün 2 milyon ağacın yok olmasına neden olacağını söyleyerek Galata Köprüsü üzerinde eylem yaptı.


Yeşiller Partisi üyelerinin yanı sıra Greenpeace ve Küresel Eylem Grubu aktivistleri ile çeşitli sivil toplum kuruluslarının da aktif destek verdiği gösteriye katılanlar yanlarında getirdikleri mumları Galata Köprüsü’nün korkuluklarına dikti.

Galata Köprüsü’nün Karaköy ayağında bir araya gelen aktivistler. “2 milyon ağaç için 2 milyon İstanbullu” ve “3. Köprü çözüm değil” yazılı pankart açıp, ardından da basın açıklaması yaptılar.

Grup adına açıklama yapan ”2 Milyon İstanbullu” kampanyasının koordinatörü Yunus Muluk, üçüncü köprünün yapımı için 2 milyon ağacın kesileceğini öne sürerek, bunu engellemek amacıyla çeşitli zamanlarda yapılan protestoları aynı kararlılıkla surdureceklerini acıkladı
Yeni köprü projesinin trafik ve nüfus sorunlarını çözmek yerine artıracağını iddia eden Muluk, şöyle konuştu:
”Üçüncü köprünün alternatifleri olduğunu biliyoruz. Günde 1.5 milyon insan taşıma kapasiteli, köprünün 10’da biri maliyetine yapılabilecek BoğazRay, birinci köprüyü revize ederek toplu taşıma için kullanılacak bir kat ekleme projesi veya Pendik-Yeşilköy arasına kurulacak Transmar yüzer viyadük projesi, bu alternatiflerden sadece bazıları. Hepsi, üzerinde çalışılmış, test edilmiş, bilimsel projeler. Üstelik üçüncü köprüden daha az maliyetli, daha az doğa yıkımına neden olacak ve trafiğe gerçekten çözüm olabilecek projeler.”

Küresel Eylem Grubu aktivistleri adına yapılan konuşmada ise” neoliberal politikaların sonucu olan, iklim değişikliği ile 3. köprü gibi doğa yıkım projelerine karşı çıkmaya devam edecekleri” belirtildi. ”Tüm duyarlı insanları ve aktivizme inananları yapacakları protestolara davet edildi”.

Protestoya katılan Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi de, “Burada kesilecek olan 2 milyon ağaç 2 milyon İstanbulludur. 2 milyon İstanbullunun gövdesine baltalar saplanacaktır. Hükümet, bir çevre politikası olmadığını gözler önüne sermiştir. İstanbullu buna izin vermeyecek, 2 milyon ağacın yok olması göz yummayacaktır” dedi.

Eyleme katılarak aktivistlere destek veren modacı Filor Bendi de 3’üncü köprünün çevreye ve doğaya zarar vereceğini ve 3. köprünün kesinlikle yapılmaması gerektiğini ifade etti

Açıklamanın ardından gruptakiler, Galata Köprüsü’nden Eminönü istikametine doğru sloganlar eşliğinde yürüdükten sonra protesto eylemine son verdi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.