Türkiye

Noyan Özkan: “Dilekçe ve bilgi edinme hakkı engelleniyor.”

0
Noyan Özkan

Noyan Özkan

Eski İzmir Barosu başkanı avukat Noyan Özkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başvurarak dilekçe ve bilgi edinme hakkının ihlali konusunda şikayetçi oldu. 5 Mayıs 2010’da yazdığı dilekçelerine cevap verilmediğini söyleyen Noyan Özkan, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın dilekçe ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini söyledi. Özkan, bilgi edinme hakkını kullanan bir yurttaşın 5 ay bekletilmesinin çağdaş ve uygar kamu yönetimlerine yakışmadığını belirtti.

Noyan Özkan’ın Cumhurbaşkanı Gül’e yazdığı dilekçe şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı,

Bir örneği ekte sunulan 05.05.2010 günlü “Başbakan Erdoğan tarafından 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve hatırasına Hitler yakıştırması ile alenen yapılan ağır hakaretler ve saldırıların kınanması” istemli dilekçeme aradan yaklaşık 165 gün geçmesine karşın cevap verilmemiştir.

Bu durum son derece üzücü ve düşündürücüdür. Bilgi edinme hakkını kullanan bir yurttaşı yaklaşık 5 ay bekletmek ve ikinci kez dilekçe yazdırmaya zorlamak, çağdaş ve uygar kamu yönetimlerine yakışmaz.

Kamu yönetiminde ‘’Şeffaflık ve Hesap verilebilirlik’’  ilkeleri ile Anayasanın 74., maddesi , 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılması Hakkındaki Kanun ve  4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkında Kanununun amir hükümleri açıkça ihlal edilmiştir.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığının, kamuya mal olan ve yoğun tartışmalara yol açan  söz konusu  aleni hakaret ve saldırı karşısında suskun ve tepkisiz kalması, yapılan saldırıya zımnen muvafakat etmesi anlamına gelmektedir.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca;  anılan dilekçelerimin ivedilikle yanıtlanmasını ve Başbakan Erdoğan tarafından 2. Cumhurbaşkanımız merhum İsmet İnönü ve hatırasına Hitler yakıştırması ile alenen yapılan ağır hakaretler ve saldırıların kınanıp kınanmadığı ve ne gibi bir işlem yapıldığı hususunda dilekçeme cevap ve bilgi verilmesini saygılarımla dilerim.”

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.