Yeşeriyorum

Gaziosmanpaşa Ortaokulunun Tarihsel Süreci Nasıl Sonlanacak?

0

Ortaköy’de bir yalıda bir ortaokul varmış bir yokmuş! İstanbul yağmasına bir kurban daha…

Ortaköy – Arnavutköy caddesi üzerinde, kıyıda beyaz konaklardan birinde bulunan Gaziosmanpaşa Ortaokulu, Beşiktaş İttihat Terakki Cemiyeti tarafından, Beşiktaş- Akaretler semtinde 1909 yılında açıldı. 5 yıl sonra Gazi Osman Paşa’nın Beşiktaş’taki yalısına taşındı. İttihat Terakki Cemiyetinin Maarif işleri ile ilgisi kesilince, evkaf idaresine verildi. Okulun ismi “Beşiktaş İttihat ve Terakki Vakfı Mektebi” olarak değiştirilerek zamanın Evkaf Nazırı olan Hayri Efendi tarafından kurulan Müessesat-ı İlmiye idaresine bağlandı..

Okul 1914 yılında Gaziosmanpaşa yalısına taşınmış, Vakıf Mekteplerinin Milli Eğitime devrinden bir sene sonra, tekrar ismi değiştirilerek 1917 yılında, “İttihat ve Terakki Sultanisi” oldu. 1927 yılına kadar Beşiktaş’taki yalıda çalışan okul, bu tarihten itibaren Kabataş’taki Fındıklı Okuluna nakledilmiş, burada 1933 yılına kadar eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmiş, daha sonra Ortaköy’deki Fehime Sultan için yaptırılan yalıya taşınmıştır.

1881 yılında II. Abdülhamit’in kızı Fehime Sultan için yaptırılmıştır. 1923-1925 yılları arasında tütün deposu olarak kullanılıp 1925 yılından itibaren Kurtuluş Savaşında şehit olan erlerin çocukları için “İnönü Darüleytami” olarak isimlendirilen yatılı okul olmuştur. Gaziosmanpaşa adını alarak eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmekte iken 13.07.2002 tarihinde yakılarak Ortaköy’de bulunan Burakreis İlköğretim Okulu’nun ek binasına taşınmış, eğitim öğretimine burada devam etmek zorunda kalmıştır;

Üç katlı okulun çatı katında saat 14.45’te başlayan yangın kısa sürede diğer katlara yayıldı. Yangına Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Seyrantepe itfaiyelerinin yanı sıra denizden de Söndüren-1 gemisi müdahale etti. Üç saat sonunda kontrol altına alınabilen yangın nedeniyle tarihi binanın çatısı ile bazı duvarları kısmen çöktü. Dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Balıbey, ‘Yangının kazan dairesinden çıktığını düşünüyoruz’ demişti. Olaydan sonra veliler, çevredeki diskoların okul bahçesini otopark olarak kullanmak için böyle bir yönteme başvurmuş, olabileceğini iddia etmişler, eski okul müdürü Vedat Balcı, okul bahçesini yasadışı şekilde otopark olarak kullandırdığı gerekçesiyle 12 kişiyle birlikte gözaltına alınmış, hakkında da Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nce de soruşturma açılmıştı.
2002’de otopark mafyası tarafından yakılarak harabe haline getirilmiş. Şimdi ise Otel ve Otopark olması yolunda ihale süreci başlatılmış durumda…

Platform Ortaköy Gazi Osman Paşa adlı sivil inisiyatif, 20 Nisan 2008 Pazar günü Ortaköy sahilinde, “Ranta dönük farklı yatırımlar istemiyoruz. En büyük yatırım, çocuklarımızın geleceği değil midir? Kabataşlılar Derneği, Kabataş Erkek Lisesi Mezunları Derneği, Mimarlar Odası, Tarih Vakfı, Boğaziçi Arnavutköy’lüler Derneği, Ortaköy MAGDER, Ortaköy Güzelleştirme Derneği, İstanbul Yeşiller, Sulukule Platformu, Sultanahmet İnisiyatifi ve diğer dernek ve platformların desteği ile imza kampanyamıza başladık.” dediler.

Şimdi sıra sizlerde kamuoyunda; Gaziosmanpaşa İnisiyatifiyle ([email protected] ve 0 534 637 76 04) gösterilecek dayanışmanın gücü bu sürecin nasıl sonlanacağını da belirleyecek!

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.