ManşetMedya-İnternet

Reyhanlı’da yayın yasağı neyi gizlemek için?

0

Gazeteci meslek örgütleri Reyhanlı’daki bombalı saldırıyla ilgili Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından getirilen yayın yasağına tepki gösterdi.

TGC: İçerik şeffaf olmalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) görüntülere sınırlama getirilse de içeriğe dair bilgilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını istedi.

“Olay yeri ve olay anı görüntüleriyle ilgili görüntülere sınır getirilse bile içerikle ilgili her türlü bilginin medyayla şeffaf bir biçimde paylaşılmasını istiyoruz. İçerikle ilgili yayın yasağının kaldırılmasını istiyoruz. Bölgede zor koşullar altında görev yapan gazetecilere devlet görevlilerinin kolaylık göstermelerini bekliyoruz.”

TGF: Yasak bilgi kirliliği doğrur

Türkiye Gazeteciler Federasyonun (TGF) Başkanı Atilla Sertel yasaklayıcı zihniyetin çözümsüzlük getireceğini söyledi.

“Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik basın özgürlüğüne olduğu kadar halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına da zarar verir.

“Toplumun tüm kesimlerinde kafalarda çok sayıda soru işareti varken, yayın yasağı kararı bu soru işaretlerini daha da artıracaktır. Bu tür yasaklar ciddi bir bilgi kirliliği doğurur ve halkın yanlış bilgilenmesine sebep olur.”

Basın Enstitüsü: Basın özgürlüğüne darbedir

Türkiye Basın Enstitüsü Derneği ise açıklamasında mahkeme kararının medyaya sansür uyguladığını ifade etti.

“Böylesine önemli, nedenleri ve sonuçlarıyla tüm toplumu çok yakından ilgilendiren bir olay konusunda halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ‘soruşturmanın selameti’ dahil olmak üzere hiçbir gerekçeyle ortadan kaldırılamaz. Mahkemenin kararı medyaya sansürdür; basın özgürlüğüne darbedir.

“Kaldı ki iktidarların çağımızda habere sansür uygulayarak amaçlarına ulaşmada başarılı olmaları mümkün değildir. İktidarın varsa çıkarı, Reyhanlı saldırısı ve buna bağlı gelişmelerin, olay yeri bulguları dahil bütün veçheleriyle serbestçe haberleştirilmesi ve konunun bütün yönleriyle özgürce tartışılmasında yatmaktadır.”

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından olayla ilgili yayın yasağı getirildiğini açıklamıştı.

Açıklamada, soruşturmaya ilişkin patlama olayıyla ilgili olarak yazılı ve görsel medyada yayınlanan olay yerinin ayrıntılı görüntüleri, olayda ölen ve yaralananlara ilişkin görüntüler ve bilgiler de olay soruşturmasına ilişkin ve soruşturma kapsamındaki bilgi ve görüntüler olup bunların görsel ve yazılı medyada yayınlanmasının da soruşturmanın gizliliğine zarar verecek ve soruşturmanın geleceğini tehlikeye düşürecek hususlar olduğu belirtmişti.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.