ManşetTarım-Gıda

Avrupa Komisyonu “at eti” skandalı sonuçlarını açıkladı

0

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz aylarda Avrupa’da patlak veren ‘at eti’ skandalının ardından yürüttüğü DNA testlerinin ilk sonuçlarını açıkladı. Komisyon, teste giren ‘dana’ ürünlerinin yüzde 5’inde at etine rastlandığını duyurdu. AB, skandalık bir ‘sahtecilik’ olayı olduğunu ve sağlık açısından bir tehlike bulunmadığını söyledi.

Rapora göre en çok Fransa’da dana eti adı altında satılan ürünlerde at DNA’sına rastlandı. Fransa’yı Yunanistan takip ediyor.

Fransa’da teste tabi tutulan 353 ürünün 47’sinde at DNA’sına rastlandı. Yunanistan’da ise 288 ürünün 36’sında at eti bulgusuna rastlandı. 27 AB ülkesinde teste giren 4 bin 144 üründen 193’ünde at eti bulundu.

Aynı zamanda at karkaslarının yüzde 0.5’inde, AB’nin insan tüketimine yasak getirdiği fenilbütazon maddesine rastlandı.

Test sonuçlarını değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun sağlık ve tüketiciden sorumlu üyesi Tonio Borg, ‘Bugünkü bulgular, karşımızdakinin sağlık değil, gıda ürünlerinde sahtecilik sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Bu dolandırıcılık skandalının ardından Avrupalı tüketiciler ve ticaret ortaklarımızın, gıda zincirimize duyduğu güveni tazelemek hayati önem taşıyor çünkü gıda sektörü, AB’deki en büyük sektör. Komisyon önümüzdeki aylarda, aldığımız dersler doğrultusunda gıda zincirinde kontrolleri güçlendirmek için teklifler getirecektir’ dedi.

Avrupa Komisyonu ve AB üyesi ülkelerden uzmanlar, testlere devam edip etmeme konusunu görüşmek için 19 Nisan’da bir araya gelecek.

‘Dana eti’ adı altında satılan bazı dondurulmuş gıda ürünlerinde at etine rastlanması, Avrupa’daki karmaşık tedarik zinciri sebebiyle çok sayıda ülkenin adının karıştığı, kıta çapında bir skandala yol açmıştı. Avrupa Komisyonu, Şubat ayında AB çapında testlere başlamıştı.

(Euractiv)

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.