Doğa MücadelesiManşet

ABD tarihinin en büyük iklim eylemi Washington D.C’de gerçekleştirildi

0

ABD’nin dört bir yanından gelen 35 bin kişi, hükümeti iklim değişikliği konusunda adım atmaya zorlamak için biraraya geldi.

Fotoğraf 350.org'dan alınmıştır

Fotoğraf 350.org'dan alınmıştır

ABD’nin Başkenti Washington DC’de biraraya gelen, iklim aktivistleri, çevreciler, yerliler, köylüler, ABD’yi boydan boya geçecek olan kumul petrolleri boru hattına (Keystone XL) ve kayagazına karşı çıkan 35 bin kişi Beyaz Saray’a yürüdü.

350.org, Sierra Club ve Hip-Hop Caucus girişimi tarafından organize edilen eyleme yaklaşık 160 sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Eyleme katılanlar, Başkan Obama’nın seçim sonrasında verdiği sözleri tutmaya davet ederken, ABD’nin sınır komşusu Kanada’dan gelen Amerikan yerlileri, dünyanın en kirli petrolünü çıkardığı için ülkelerinden utanç duyduğunu dile getirdiler ve topraklarını kullanılamaz, sularını içilemez hale getirecek boru hattının yapımına sonuna kadar karşı çıkacaklarını söylediler.

Yürüyüş öncesinde yapılan konuşmalarda iklim değişikliği konusunda harekete geçmenin ve karalılık göstermenin zamanının geldiği ifade edildi. 350.org hareketinin kurucusu Bill Mc Kibben yarım yamalak tedbirlerin ve içi boş belagatin zamanının geçtiğini artık bir şeyler yapma zamanının geldiğini söyledi. ABD’nin en eski ve büyük çevre örgütü Sierra Club’un başkanı Michael Brune Başkan Obama’yı iklim için önderlik etmeye, tarihin sadece haklı olan değil, aynı zamanda kazanan tarafında yer almaya, bunu içinde Keystone boru hattı projesini iptal kararnamesini imzalamaya çağırdı.  Brune konuşmasını şöyle bitirdi ” Sayın Başkan iklim için ne diyeceğinizi duyduk, artık ne yapacağınızı görmek istiyoruz”

Dondurucu  soğuğa rağmen 35 bin kişi ile gerçekleşen bu eylemin, ABD tarihinin iklim değişikliğine dikkat çekmek için gerçekleştirilen en büyük eylemi olduğu belirtiliyor.

ABD tarihinin en büyük iklim değişikliği eyleminde slogan ortaktı, "İklimi değil Sistemi değiştir"

Fotoğraflar: Mahmut Boynudelik

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.