ManşetYeşil Havadis

Cem Özdemir Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni ziyaret etti

0

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni ziyaret etti.

Almanya’da geçtiğimiz Ocak Ayı’nda, genel seçimlerin bir provası olarak görülen, Aşağı Saksonya Eyalet seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SDP) ile koalisyon hükümeti kurma başarısını sağlayan Almanya Yeşiller Partisi’nin eşbaşkanı Cem Özdemir Türkiye’de siyaset sahnesine yeni çıkan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni ziyaret etti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi eşsözcüsü Sevil Turan’ın da hazır bulunduğu ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cem Özdemir Türkiye-AB ilişkilerine değindi.

Özdemir, Aşağı Saksonya seçimleri sonrasında, ülkenin Kuzey bölgesinden Güney’ine doğru seyahat edildiğinde Almanya Yeşiller Partisi’nin iktidarda olduğu bölgelerden geçildiğini, aynı güzergahın doğudan batıya gitmek isteyenler içinde mümkün hale getirmek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Özdemir, Fransa’da Hollande’ın, ABD’de Barack Obama’nın iktidara gelmesinin ve İmralı ve Devlet yetkilileri görüşmelerin Türkiye’nin AB ile ilişkilerine pozitif anlamlar taşdığını belirtti.

Almanya’nın Türkiye AB ilişkilerindeki konumuna da değinen Özdemir, Merkel’in müzakerelere devam ediliyormuş gibi hareket etmesini, Erdoğan’ın da Türkiye’nin AB yolunda ilerleme sağlıyormuş gibi konuşmasının doğru bulmadığını söyledi.

İktidara geldiklerinde Türkiye’ye “hadi gelin kapı açık” dedikleri zaman ne cevap alacaklarını merak ettiğini söyleyen Özdemir, Türkiye’nin Şangay Beşlisi’ne katılmak istediği dair çıkan tartışmalara da , bu kararın Türkiye’ tarafından verileceği yorumunu yaptı.

Rusya’da ve Çin’de muhalefetin sert bir şekilde bastırıldığının, Şangay beşlisi’ni oluşturan ülkelerde ciddi insan hakları ihalleri yaşandığını ve bu yüzden de Şangay Beşilisi’nin İnsan Hakları açısından AB ile karşılaştırmanın uygun olamayacağını söyleyen Özdemir, Türkiye’nin de komşularına insan hakları dersi verirken kendi sınırları içerisinde yaşananlara da bakması gerektiğini söyledi.

“Yabancı yatırımcı bir ülkeye yatırım yapmadan önce , o ülkenin hukuk devleti olup olmadığına bakar. Çünkü yatırımını  hukuki teminat altına almak ister.” diyen Özdemir, Türkiye’nin ekonomik gidişatının da “hukuk devleti” olarak tanınmasına bağlı olacağının altını çizdi.

Cem Özdemir, toplantının sonunda “kardeş parti” olarak nitelediği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne yeni siyaset macerasında başarılar diledi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.