Kültür-SanatManşet

Santralistanbul Çağdaş Sanat Müzesi kapanıyor mu?

0

14-17 Şubat tarihlerinde Maçka Mezat’ta yapılacak müzayede akıllarda “Santralistanbul Çağdaş Sanat Müzesi kapanıyor mu?” sorusunu uyandırdı.

Sanatın bir çok disiplininden yaklaşık 150 eserin satışa çıkarılacağı müzayedede Türkiye modern ve çağdaş sanatının önemli isimlerinin eserleri yer alıyor. Nejad Devrim, Selim Turan, Fikret Mualla, Mubin Orhon, Hakkı Anlı’nın eserlerinin yanında Yüksel Arslan’ın Santralistanbul’da sergilenen Arture serisinden 20 eserin bulunması Santralistanbul Çağdaş Sanat Müze’sinin kapanacağı yönündeki kanıyı güçlendiriyor.

Ünlü sanatçı Taner Ceylan’ın 30 Ocak’ta Twitter’da “Santralistanbul Çağdaş Sanat Müzesi Kurulurken benden resim bağışlamamı istemişlerdi, Şubat’ta müze kapanıyor ve eserler müzayedeye gidiyor..” biçimindeki açıklamasından sonra Milliyet Gazetesi’nin, üniversitenin Halkla İlişkiler Müdürü Elvan Omay’la görüşerek yaptığı ve bugün çıkan haberde Omay, müzenin kapanmayacağını söylüyor; “Müzayedeye eserler gidecek ancak bunlar, zamanında üniversitenin satın aldığı ve Santralistanbul Kurumsal Koleksiyonu’nda yer alan eserler. Bunlardan üçü bağışlanmış ancak şartlı değil ve hiçbir hukuki engeli bulunmayan eserler” dedi. Haberde Omay, müzeye bağışlanan eserlerin müzayedeye gitmeyeceğinin de altını çiziyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Yüksel Arslan’ın küratörlüğünü yapan Levent Yılmaz ise Santralistanbul’da Çağdaş Sanat Müzesi oluşturma fikrinin eski kurucu ve yönetici Oğuz Özerden’e ait olduğunu, yeni ABD’li Laureate Education Inc. yönetimiyle birlikte bu fikrin artık rafa kalktığı kanısında.

Yılmaz, Yüksel Arslan’ın eserlerinin müzayedeye çıkmasıyla ilgili yönelttiğimiz soruya ise, Yüksel Arslan’ın eserlerini müzeye bağışlamadığını, sattığını belirtiyor. Bu anlamda müze yönetimi bu eserleri müzayedeye çıkarma hakkına sahip. Yılmaz, eserlerin artık pek işlevli olmayan müzede kalmasındansa sanatseverlere satılmasını daha anlamlı buluyor. Yine de Yılmaz, Arslan’ın kendi eserlerini müze yönetimine satarken, daha sonra müzayedeye çıkacağından habersiz olduğunu da hatırlatıyor.

Arslan’ınkilerle birlikte tüm eserler 17 Şubat’ta Maçka Mezat’ta düzenlenecek açık artırmayla satışa sunulacak. Santralistanbul müzesinin kapanacağı konusu ise haklı bir söylence olarak, resmi bir açıklama yapılana kadar konuşulmaya devam edecek gibi duruyor.

– Yeşil Gazete, Milliyet –

You may also like

Comments

Comments are closed.