DünyaGündemManşet

Kuzey yarıkürede kutup soğukları

0

Kuzey yarıkürenin büyük bölümünde kutup soğukları etkisini göstermeye başladı. Amerika başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık eksi iki haneli derecelerde seyrediyor. Kutuplardan gelen dondurucu havanın Şubat sonuna kadar etkili olabileceği söyleniyor.

Jeoloji ve yeryüzü değişimleri ile ilgili bilgiler veren http://theextinctionprotocol.wordpress.com sitesinin haberine göre etkisini göstermeye başlayan kutup soğukları  Kuzey kutup dairesi üzerinde görülen olağandışı hava olayları nedeniyle ortaya çıktı. Uzmanlar bu dondurucu soğuk hava  dalgası ile kutup buzullarını erimesine neden olan küresel ısınma arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

Avrupa’da yoğun kar ve soğuk taşıyan sistem şimdi de Kuzey Amerika’nın büyük bir kesimini etkileyecek gibi görünüyor. “ Ani stratosferik ısınma olayı” olarak bilinen bu olgu 6 Ocak’ta başladı ama Avrupa ve Kuzey Amerika’da esas etkisini yeni gösteriyor. Ani stratosferik ısınma olayına yol açan fizik kuralları ne denli karmaşık olsa da sonuçları son derece basit: bu olaylar Kuzey Amerika ve Avrasya’ya dondurucu soğukları getiriyor.

Kışa mülayim bir giriş yapan kuzey yarı küre sakinleri bundan sonraki 4 – 8 hafta için, yani Şubat sonlarına kadar soğuk, fırtına ve kara hazırlıklı olmalılar.

Tüm Kuzey yarıküre kışlarında görülebilen ani stratosferik ısınma olayı son on senedir gitgide daha sık gözlemleniyor.Bu olayın daha sık görülmesinin nedeni büyük olasılıkla küresel ısınma nedeniyle Arktik buzulların erimesi olabilir. 2012 Eylülünde Arktik buzullar tarihin en düşük seviyesine düşmüştü.

Ani stratosferik ısınma olayları, Rosby dalgası olarak bilinen atmosferik dalgaların çoğu hava olaylarının cereyan ettiği troposferin dışına taşarak stratosfere girmesiyle gerçekleşiyor. Bu dikey enerji transferi kutupsal girdap olarak niteleyebileceğimiz Kuzey Kutup bölgelerinde kışın yüksek irtifalı soğuk hava alçak basıncına neden olan karmaşık bir süreci başlatıyor.

Yeşil Gazete, http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2013/01/23/the-big-chill-unusual-stratospheric-phenomenon-is-bringing-frigid-cold-to-u-s/

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.